LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

vocal jazz

SATURDAY JAZZ NIGHT: KURT ELLING

+ SUPPORT ACT RODERIK POVEL EN NACHTCONCERT MET RUBEN HEIN
UITVERKOCHT Deze voorstelling is verlopen

DJ: Onno Paloma (voor & na het concert)

Dit concert is uitverkocht!

Saturday Jazz Night is een nieuwe maandelijkse concertserie van Jazz International Rotterdam in samenwerking met LantarenVenster. Twee (soms drie) concerten op één avond voor een aantrekkelijke toegangsprijs. Iedere editie heeft een speciaal thema; noem het een rode draad, kleur of accent. Deze avond staat geheel in het teken van vocal jazz en wordt geopend door de jonge opkomende jazzvocalist Roderik Povel, en afgesloten met een nachtconcert van Ruben Hein. Voor het concert van Hein zijn ook losse kaarten in de verkoop. Centraal staat het concert van de beste mannelijke jazzvocalist van de afgelopen twee decennia; Kurt Elling.

Kurt Elling
Met zeven Grammy nominaties op zijn naam verwierf vocalist Kurt Elling al voor zijn veertigste een grote plaats in de jazzscene. De veel gelauwerde vocalist is de stem van een nieuwe generatie jazzfans geworden. Elling treedt in de voetsporen van Eddie Jefferson, King Pleasure, Jon Hendricks en Mark Murphy. Hij combineert liedteksten met knappe arrangementen en verrassende repertoirekeuzes. Sinds zijn debuut in 1995 bouwde hij een lijvig oeuvre op dat wordt gekenmerkt door kwaliteit en waarbij hij risico's niet uit de weg gaat. Het werk van Elling is uitdagend, brutaal en bij vlagen extravagant. Maar bovenal is de uit Chicago afkomstige Amerikaan een hoogst originele virtuoos.

Elling is een scat-vocalist maar heeft ook een eigen stijl toegevoegd; de rant, waarbij hij ter plekke met woorden improviseert. Zijn stem is een diepe bariton die zowel sonoor als zeer avontuurlijk en lenig uit de hoek kan komen. De kunst van vocalese verstaat niemand beter dan hij. Elling kan als geen ander zijn zelf geschreven teksten over de geïmproviseerde solo's van muzikanten vertolken. Hij gaat met de grootst mogelijke integriteit te werk, respect voor de muziek en de artiest die het werk componeerde zijn belangrijke elementen. Vorig jaar won Elling een Grammy voor zijn album Dedicated to You. Hierop eerde hij met zijn prachtige tenorstem de muziek van saxofonist John Coltrane en zanger Johnny Hartman. Kurt Elling wordt wel de meest flamboyante creatieve jazzzanger van het laatste decennium genoemd. De JazzReview (GB) suggereerde zelfs dat het hier gaat om de grootste mannelijke jazz zanger ooit.

Kurt Elling: vocals
John McLean: gitaar
Laurence Hobgood: piano
Harish Raghavan: bas
Ulysses Owens Jr.: drums

Roderik Povel - When The Caged Bird Sings
Support act, aanvang 20.00 uur
Door Povel gecomponeerde liederencyclus op gedichten van Paul Laurence Dunbar (1872 – 1906). Vocalist en componist Roderik Povel stuitte, op zoek naar een krachtig vehikel voor een nieuw muziekprogramma, op het werk van de Amerikaanse dichter Paul Laurence Dunbar. Hij toonzette een selectie van diens gedichten en stelde een gloednieuw ensemble samen van jonge jazzpioniers en klassieke musici van het avontuurlijkste soort. Dunbar was de eerste Afro-Amerikaan die werd erkend als professioneel schrijver en hij wordt gezien als voorloper en katalysator van de Harlem Renaissance, een literaire stroming onder zwarte Amerikaanse schrijvers in de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw, die een grote invloed had op het gehele culturele spectrum. When The Caged Bird Sings omvat tien gedichten waarvan een deel geschreven in het standaard Engels geïnspireerd op Shakespeare, Keats en Shelley en een deel in virtuoze dialectverzen die de zwarte spreker, uitzonderlijk voor Dunbar’s tijd, in het centrum van de aandacht stellen.

Roderik Povel: zang
Melle Weijters: gitaar
Daniël Daemen: sax
Bart Tarenskeen: bas
Etienne Nillesen: drums
Mateusz Kwiatkowski: cello
Marta Lemanska; viool

Ruben Hein - Loose Fit
Nachtconcert, aanvang 23.00 uur
Je moet ze met een vergrootglas zoeken. Een talent dat je werkelijk bij het eerste album bij de strot grijpt. Ruben Hein flikt het. De Nederlander lijkt bijna vanuit het niets te komen. Met het album Loose Fit komt de zanger/pianist, of andersom, met zevenmijlslaarzen het internationale muziekcircuit binnen denderen. Ruben Hein heeft zo’n beetje alles om een nieuwe held te worden: visie, uitstraling, prachtige songs maar vooral talent. Hein, die op deze cd zowel alle songs zingt en fenomenaal piano speelt, laat op een bijna achteloze manier horen wat hij in huis heeft: niet zo gek dus dat het gerenommeerde Blue Note-label hem nu met trots presenteert. Zelf vindt hij zich een kruising tussen soulzanger Bill Withers, Miles Davis en de Engelse supergroep Radiohead. Mooie namen en mooie vergelijkingen. Het levert twaalf groeibriljantjes die echter ook al na één draaibeurt opzichtig fonkelen. De laatste tijd was Ruben veel te horen op radio 1,2 en 6 met zijn single "Elephants".

Loose Fit is geproduceerd door Stefan Kruger (Zuco 103) en Fons Merkies (ondermeer filmmuziek De Tweeling). De innovatieve Kruger blijkt de mentor achter Hein te zijn terwijl Merkies verantwoordelijk is voor de sound, arrangementen en vocale coaching. Het album kwam op verschillende plekken tot stand. ‘De opnames van de band hebben we gedaan in een studio in het Zweedse Malmö. Dat had een reden want wij wilden bewust weg uit Amsterdam om ons volledig te focussen. Daarnaast hadden ze daar een opnametafel die we graag wilden gebruiken omdat we op zoek waren naar een warme sound die deze specifieke tafel kenmerkt.’

Ruben Hein: zang, piano en Würlitzer
Paul Willemsen, gitaar
Hugo den Oudsten, bas
Stefan Kruger, drums

Voor dit concert zijn ook losse kaarten in de verkoop a € 7,50. Een kaart voor het concert van Kurt Elling geeft ook toegang tot het concert van Ruben Hein.

Vandaag

Nieuws

FILM, MUZIEK EN DEBAT MET ARMINIUS

Op 23 november komen de Israëlische singer-songwriter David Broza & Mira Awad naar Rotterdam Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!