LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
Konrad Koselleck, Osama Abdulrasol en Claron McFadden
  • Konrad Koselleck, Osama Abdulrasol en Claron McFadden

Big band

KONRAD KOSELLECK BIG BAND

MET GASTSOLISTEN CLARON MCFADDEN & OSAMA ABDULRASOL
TIEN JAAR NINE-ELEVEN
Deze voorstelling is verlopen

11 September 2001. Iedereen weet nog wat hij deed toen hij voor het eerst hoorde van de aanslagen op het WTC. Goed en kwaad wordt door vele mensen opnieuw gedefinieerd. Een sinds de Koude Oorlog ongekende polarisatie komt op gang. Als zoon van een Duits historicus voelt componist en big bandleider Konrad Koselleck de noodzaak om door middel van muziek barrières te slechten en tegenstellingen te overbruggen.

Zijn uitgangspunt om het thema Nine-Eleven vorm te geven is even simpel als doeltreffend: geef twee muzikanten die 'zwart-wit gedacht' elkaars tegenpolen zijn een gemeenschappelijk podium omlijst door zijn Big Band. Hij vond hiervoor twee veelzijdige musici die deze uitdaging aandurven: Claron McFadden en Osama Abdulrasol.

De oorspronkelijk uit Amerika afkomstige klassieke sopraan Claron McFadden heeft een grote reputatie als concertzangeres met zowel traditioneel als modern repertoire. Hiernaast heeft zij zich ook bewezen als een zangeres met affiniteit voor jazz en een uitstekend improvisatievermogen. Claron McFadden kreeg in 2006 de Amsterdamprijs voor de Kunsten uitgereikt.

Osama Abdulrasol, geboren in Babylon (Irak), studeerde zowel westerse muziek (klassiek gitaar) in Groot Brittannië als oosterse muziek (kanun, Arabische harp) in Irak. Zijn veelzijdigheid en verschillende achtergronden maken hem tot een internationaal en veelgevraagd solist op dit bijzondere instrument. Hij werkte o.a. met Goran Bregovic en staat de afgelopen jaren in de aandacht met de wereldmuziekgroep Arifa.

Osama Abdulrasol en Konrad Koselleck zullen ook nieuw werk schrijven geïnspireerd op het moment dat New York in het centrum van de zandloper der wereldgeschiedenis was. Als geen andere Big Band weet de KKBB genres te overstijgen en bijzondere thema’s in een muzikale context te plaatsen. Zo gaf de Volkskrant eerder vier sterren aan hun programma over de twintigste eeuw. Jazz, klassiek en wereldmuziek verbindend belooft dit tien jaar na Nine-Eleven een spannend en gedenkwaardig concert te worden.

"Koselleck voelt de sfeer goed aan, weet wanneer zijn band moet dimmen of vuren. Buigzaam leidt hij het gezelschap van totale euforie naar tragiek met een knipoog… de overtuigingskracht van een losgeslagen bigband is fenomenaal." - Tim Sprangers, De Volkskrant

Deze voorstelling hoort bij:

24 uur cultuur 24 uur cultuur

24 uur cultuur

Evenals:

  • Deep Throat
  • Het kleine spookje Laban
  • Martyrs
Toon alle 5 voorstellingen

Deze voorstelling hoort bij:

Arab Film Festival Rotterdam 2011 Arab Film Festival Rotterdam 2011

Arab Film Festival Rotterdam 2011

Evenals:

  • Arab Shorts VI
  • Saudi Arabia Evening
  • Arab Shorts IV
Toon alle 10 voorstellingen

Nieuws

IFFR 2018

Vanaf 25 januari! Op woensdag 24 januari gesloten. Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!