LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

Special

ELMGREEN & DRAGSET: HOW ARE YOU

Jannik Splidsboel
 • DK
 • 2011
 • 70'
 • Deens/Engels gespr.
 • Engels ond.
  • niet schadelijk / alle leeftijden
  Deze voorstelling is verlopen

  In de zomer van 2011 exposeert het kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset in Rotterdam. Op uitnodiging van Museum Boijmans van Beuningen creëerden zij de tentoonstelling The One & The Many in de Onderzeebootloods op het RDM-terrein.

  How Are You is een opmerkelijke documentaire over deze twee beroemde kunstenaars: Michael Elmgreen en Ingar Dragset. De film toont de totstandkoming van hun werk en de ontwikkeling van hun carrière. De twee jonge rebellen begonnen met het injecteren van zout water in hun aderen, maar ontmoetten een echte koningin op het hoogtepunt van hun roem..

  De voorstelling zal worden ingeleid door Nicolette Gast, gastconservator van Museum Boijmans van Beuningen

  In het midden van de jaren negentig worden twee jonge mannen verliefd. Michael Elmgreen, een conceptueel kunstenaar, is volledig overdonderd door Ingar Dragset, die naast clown een ervaren breier is. Met zijn hulp maakt Michael zijn vroege werk Instant Baby. Al snel leven en werken ze samen, en creëren ze zeer controversiele happenings en installaties die bijna niemand begrijpt of waardeert. Ze raken steeds meer uitgekeken op het leven in Kopenhagen en besluiten het land te ontvluchten.

  In de daarop volgende jaren ontwikkelt hun gezamenlijke carrière zich verbazingwekkend snel, terwijl ze in Denemarken lijken te zijn vergeten. Dat verandert wanneer ze terugkeren met nieuw werk over de leegheid van de beroemde verzorgingsstaat en de Deense zelfobsessie. Die wordt verbeeld door een spiegel te plaatsen voor een van de meest vooraanstaande toeristische attracties van het land: The Little Mermaid. De gebeurtenis haalt het nationale nieuws. Plotseling is de sky the limit. De daaruit voortvloeiende politieke controverse geeft een belangrijke impuls aan de erkenning van hun monument voor de homoseksuele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

  Dan komt een aanbod dat ze niet kunnen weigeren: Scandinavië nodigt Michael en Ingar uit om niet een, maar twee paviljoens op de Biënnale in Venetië van 2009 te vullen. Een enorme opdracht - en al snel begint alles uit elkaar te vallen. Uiteindelijk, op wonderbaarlijke wijze, staan de paviljoens er toch, genaamd The Collectors. Het wordt het meest spectaculaire en best bezochte onderdeel van de Biënnale.

  Vandaag

  Nieuws

  FILM, MUZIEK EN DEBAT MET ARMINIUS

  Op 23 november komen de Israëlische singer-songwriter David Broza & Mira Awad naar Rotterdam Lees meer

  THE BEST OF IDFA ON TOUR

  Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

  NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

  Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

  Volg ons

  NIEUWSBRIEF? JA!