LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
Fotografie: Michael Wilson
  • Fotografie: Michael Wilson

Muziek

BRAD MEHLDAU TRIO

UITVERKOCHT Deze voorstelling is verlopen

De laatste keer dat Brad Mehldau een - uitverkocht - concert gaf in LantarenVenster, was al weer in november 2005. Inmiddels behoort de in 1970 geboren musicus uit Jacksonville, Florida, tot de eredivisie der modern creatieve pianisten.

Als sideman begeleidde Mehldau mensen als Jimmy Cobb, Cecil Payne en Joshua Redman. Daarna maakte hij een serie platen onder de noemer The Art of the Trio. Dit zorgde voor wereldwijde internationale erkenning. Sindsdien geldt het drietal als een van de meest succesvolle en vernieuwende jazztrio’s, een waardige opvolger van het beroemde trio van Bill Evans.

Mehldau poogt alles wat hij in de loop der jaren aan muzikale informatie heeft verzameld gedoseerd en passend kwijt te raken in zijn improvisaties. Op diverse niveaus ontdoet hij jazzstandards en popcovers (o.a. van Nick Drake, The Beatles en Radiohead) van hun oorspronkelijke vorm, om er vervolgens totaal nieuwe stukken van te boetseren. Deze improvisaties zijn vaak beïnvloed door het klassieke pianorepertoire. Maar ook door Braziliaanse muziek, en worden regelmatig voorzien van ongebruikelijke maatsoorten.

Mehldau werd in 2008 onderscheiden met een Nederlandse Jazz Edison, en won meerdere malen de Best Pianist Award van de bladen Downbeat en Jazz Times Magazine. Hij werkte samen met onder meer Pat Metheny, Wayne Shorter, Michael Brecker en Renée Fleming. In 2011 gaf Brad Mehldau samen met Joshua Redman en succesvol duo concert op het North Sea Jazz Festival. In 2012 geeft hij, mede naar aanleiding van zijn recente cd Live in Marciac een aantal solo-optredens, maar allereerst doet hij op 28 februari Rotterdam aan met zijn ongeëvenaarde trio.

"Universally admired as one of the most adventurous pianists to arrive on the jazz scene in years." - Los Angeles Times

"In zijn trio- maar vooral solo-repertoire put Mehldau graag en veelvuldig uit het gedachtegoed van popcomponisten. De droefheid van een lied of de wonderbaarlijke schoonheid van een melodie dienen als inspiratiebron waarna de pianist het werk volledig naar eigen hand zet…" - Jazzenzo.nl

Voor en na het concert draait DJ Onno Paloma.

Bezetting:
Brad Mehldau - piano
Larry Grenadier - bas
Jeff Ballard - drums

Vandaag

Nieuws

VACATURE: ZELFSTANDIG WERKENDE KOK

LantarenVenster zoekt per direct 2 zelfstandig werkende koks. Lees meer

FESTIVALLOCATIE IFFR T/M WOENSDAG 1 FEBRUARI

Na het festival op donderdag voor €5 naar de premièrefilms en 5 februari de beste Oscarnominaties op één dag. Lees meer

VACATURE: FINANCIEEL MANAGER

Wij zijn per 1 april 2017 op zoek naar een: Financieel manager voor 28-32 uur per week Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!