LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
Fotografie: Michael Wilson
  • Fotografie: Michael Wilson

Muziek

BRAD MEHLDAU TRIO

UITVERKOCHT Deze voorstelling is verlopen

De laatste keer dat Brad Mehldau een - uitverkocht - concert gaf in LantarenVenster, was al weer in november 2005. Inmiddels behoort de in 1970 geboren musicus uit Jacksonville, Florida, tot de eredivisie der modern creatieve pianisten.

Als sideman begeleidde Mehldau mensen als Jimmy Cobb, Cecil Payne en Joshua Redman. Daarna maakte hij een serie platen onder de noemer The Art of the Trio. Dit zorgde voor wereldwijde internationale erkenning. Sindsdien geldt het drietal als een van de meest succesvolle en vernieuwende jazztrio’s, een waardige opvolger van het beroemde trio van Bill Evans.

Mehldau poogt alles wat hij in de loop der jaren aan muzikale informatie heeft verzameld gedoseerd en passend kwijt te raken in zijn improvisaties. Op diverse niveaus ontdoet hij jazzstandards en popcovers (o.a. van Nick Drake, The Beatles en Radiohead) van hun oorspronkelijke vorm, om er vervolgens totaal nieuwe stukken van te boetseren. Deze improvisaties zijn vaak beïnvloed door het klassieke pianorepertoire. Maar ook door Braziliaanse muziek, en worden regelmatig voorzien van ongebruikelijke maatsoorten.

Mehldau werd in 2008 onderscheiden met een Nederlandse Jazz Edison, en won meerdere malen de Best Pianist Award van de bladen Downbeat en Jazz Times Magazine. Hij werkte samen met onder meer Pat Metheny, Wayne Shorter, Michael Brecker en Renée Fleming. In 2011 gaf Brad Mehldau samen met Joshua Redman en succesvol duo concert op het North Sea Jazz Festival. In 2012 geeft hij, mede naar aanleiding van zijn recente cd Live in Marciac een aantal solo-optredens, maar allereerst doet hij op 28 februari Rotterdam aan met zijn ongeëvenaarde trio.

"Universally admired as one of the most adventurous pianists to arrive on the jazz scene in years." - Los Angeles Times

"In zijn trio- maar vooral solo-repertoire put Mehldau graag en veelvuldig uit het gedachtegoed van popcomponisten. De droefheid van een lied of de wonderbaarlijke schoonheid van een melodie dienen als inspiratiebron waarna de pianist het werk volledig naar eigen hand zet…" - Jazzenzo.nl

Voor en na het concert draait DJ Onno Paloma.

Bezetting:
Brad Mehldau - piano
Larry Grenadier - bas
Jeff Ballard - drums

Vandaag

Nieuws

RODE TULP FILM FESTIVAL

Van 27 tot en met 30 mei is de vierde editie van het Rode Tulp Film Festival. Lees meer

ROTTERDAMS OPEN DOEK FESTIVAL

Drie dagen korte film op 17, 18 en 19 juni! Lees meer

NIEUW: THUIS FILMKIJKEN

Kijk nu film in onze 'digitale' zaal met Filmthuis. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!