LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

ladino

MOR KARBASI

Deze voorstelling is verlopen

Als afstammeling van Marokkaanse en Perzische Joden kreeg de in Jeruzalem geboren Mor Karbasi de Sefardische muziek met de paplepel ingegoten. De jonge Israëlische zangeres, die tegenwoordig vanuit Sevilla opereert, verraste de internationale muziekscene enkele jaren geleden met haar eerste album The Beauty and the Sea. Met een breed repertoire van traditionele Sefardische nummers uit het Spanje van de vijftiende eeuw, aangevuld met vernieuwende, eigen composities maakt Karbasi een nieuw publiek nieuwsgierig naar haar wortels.

Karbasi zingt in het Ladino, Spaans, Hebreeuws en zo nu en dan in het Engels. Dit repertoire wordt voortgezet op Mors tweede cd Daughter of the Spring. Op dit album gebruikt ze naast de gitaar, piano, contrabas en percussie ook weer de bansuri (fluit) en de ûd (Arabische luit).

Muziek was volop aanwezig in huize Karbasi. Moeder Shoshana zong de Piyuttim (joodse heilige gedichten) voor de kleine Mor en bovendien schreef zij enkele teksten voor haar nieuwe album. Haar overgrootmoeder was een mekonenet (zangeres tijdens rouwplechtigheden) en ook voor haar grootvader was muziek nooit ver weg. Hij zong de hele dag oude melodieën en af en toe een duet met zijn kleindochter.

Maar het zijn toch vooral de Piyuttim die haar brengen waar zij nu muzikaal staat. Mor ontleent haar inspiratie aan de liefde voor het oude Spanje en Marokko, het joodse geloof en de prachtige Sefardische muziek.

Bezetting:
Mor Karbasi: zang
Joe Taylor: akoestische & elektrische gitaar, ud
Davide Mantovani: bas
Andres Ticino: percussie

Vandaag

Nieuws

FILMTHUIS WORDT PICL

Veel van onze films zijn ook thuis te zien, wanneer je maar wilt. Lees meer

ZONDAGAVOND 2 APRIL GESLOTEN

Op zondagavond 2 april is LantarenVenster vanaf 19:00 gesloten. De laatste film start om 17:30 uur. Lees meer

FESTIVAL CINéMA ARABE 2017

De beste Arabische films van donderdag 20 tot en met zondag 23 april Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!