LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

ladino

MOR KARBASI

Deze voorstelling is verlopen

Als afstammeling van Marokkaanse en Perzische Joden kreeg de in Jeruzalem geboren Mor Karbasi de Sefardische muziek met de paplepel ingegoten. De jonge Israëlische zangeres, die tegenwoordig vanuit Sevilla opereert, verraste de internationale muziekscene enkele jaren geleden met haar eerste album The Beauty and the Sea. Met een breed repertoire van traditionele Sefardische nummers uit het Spanje van de vijftiende eeuw, aangevuld met vernieuwende, eigen composities maakt Karbasi een nieuw publiek nieuwsgierig naar haar wortels.

Karbasi zingt in het Ladino, Spaans, Hebreeuws en zo nu en dan in het Engels. Dit repertoire wordt voortgezet op Mors tweede cd Daughter of the Spring. Op dit album gebruikt ze naast de gitaar, piano, contrabas en percussie ook weer de bansuri (fluit) en de ûd (Arabische luit).

Muziek was volop aanwezig in huize Karbasi. Moeder Shoshana zong de Piyuttim (joodse heilige gedichten) voor de kleine Mor en bovendien schreef zij enkele teksten voor haar nieuwe album. Haar overgrootmoeder was een mekonenet (zangeres tijdens rouwplechtigheden) en ook voor haar grootvader was muziek nooit ver weg. Hij zong de hele dag oude melodieën en af en toe een duet met zijn kleindochter.

Maar het zijn toch vooral de Piyuttim die haar brengen waar zij nu muzikaal staat. Mor ontleent haar inspiratie aan de liefde voor het oude Spanje en Marokko, het joodse geloof en de prachtige Sefardische muziek.

Bezetting:
Mor Karbasi: zang
Joe Taylor: akoestische & elektrische gitaar, ud
Davide Mantovani: bas
Andres Ticino: percussieVandaag

  • Geen voorstellingen

Nieuws

IFFR 2015

Van woensdag 21 januari tot en met zondag 1 februari alle zalen vol IFFR-films. Lees meer

SPECIALE GAST EN PROGRAMMA ROTTERDAMS OPEN DOEK BEKEND

Op 10 februari a.s. is te gast: Nathalie Alsonso Casale. Lees meer

EXTRA VOORSTELLING: THE BEST OF IDFA ON TOUR

Wegens uitverkochte voorstellingen zijn de hoogtepunten van het afgelopen IDFA nu ook te zien op zaterdag 28 februari! Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!