LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

Jazz dubbelconcert

BEN VAN GELDER QUINTET + RAMON VALLE TRIO FT. JESSE VAN RULLER

SATURDAY JAZZ NIGHT
Deze voorstelling is verlopen

De maarteditie van Saturday Jazz Night is veelzijdig. Zowel de kenner als de leek komt ruim aan zijn trekken. De avond opent met het Amerikaanse kwintet van Nederlands jongste saxtalent Ben van Gelder. Een band met uitsluitend New Yorkse leeftijdgenoten. De Cubaanse pianist Ramon Valle woont al jaren in Nederland. Met zijn trio en gitarist Jesse van Ruller speelt hij na de pauze een ritmisch virtuoze en swingende set. Flashes from Holland is de titel van het nieuwe album dat in maart 2012 uitkomt.

20:30 | Ben van Gelder Quintet: Frame of Reference

Ben van Gelder (1988) is een van de meest vooraanstaande saxofonisten van het moment. Zowel medemusici als de pers prijzen hem om zijn unieke geluid, integriteit en originaliteit. Hij studeerde in New York en reist regelmatig af naar het mekka van de jazz om concerten te geven en zich te laten inspireren door de creatieve impuls van de stad. Zijn debuut-cd Frame of Reference werd deze zomer uitgebracht en warm onthaald door de pers. Zijn band bestaat uit een aantal van de meest getalenteerde jonge musici afkomstig uit New York. De muziek is sterk geworteld in de traditie maar streeft tegelijkertijd naar een omarming van de tijdsgeest.

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Ben van Gelder (22) zich nu al ontwikkeld tot een belangrijke stem in de jazzwereld. Hij studeerde aan het conservatorium van Amsterdam en zette op zeventienjarige leeftijd zijn studie voort aan The New School for Jazz and Contemporary Music in New York, financieel gesteund door de Van Den Ende Foundation alsmede de school zelf. Hij studeerde bij musici als Lee Konitz, George Garzone en Mark Turner.

"He is one of those rare young musicians who establishes his individuality in three or four notes." Artsjournal (Doug Ramsey)
"Zijn lijnen klinken vloeiend, helder en gecontroleerd en zijn in detail doorspekt met schone nuances en een enorme persoonlijkheid." Volkskrant (Tim Sprangers)
"It’s hard to believe that Frame of Reference is a debut. The compositions are beguiling, spirited yet poised, and doused with the arid phrasing of a seasoned master." AllAboutJazz (Mark F. Turner)

Ben van Gelder - altsax
Glenn Zaleski - piano
Peter Schlamb - vibrafoon
Rick Rosato - contrabas
Craig Weinrib - drums
Helaas is de eerder aangekondigde Aaron Parks verhinderd. Hij wordt vervangen door pianist Glenn Zaleski.

21:30 | Ramon Valle Trio ft. Jesse van Ruller: Flashes from Holland

Flashes from Holland is geïnspireerd op alle indrukken die Ramon, sinds 1997 toen hij zich in Nederland vestigde, heeft opgedaan. Ramon is zich in al die jaren erg thuis gaan voelen in Nederland. Daarom heeft hij besloten om alle 'flashes' die hij heeft in zijn geheugen vanaf het begin dat hij kennis heeft gemaakt met Nederland te vertalen naar muziek.

Al componerend kwam Ramon erachter dat de muziek, naast zijn triobezetting een gitarist nodig had. Zo is het idee ontstaan om dit trio te versterken met een gastmuzikant: de Nederlandse gitarist Jesse van Ruller. Dit kwartet is niet typerend als een gangbaar jazzkwartet, omdat de muziek uit allerlei uiteenlopende muzikale invloeden bestaat, zoals klassiek, rock en latin. Het speelt wel volgens geschreven thema’s, maar er is vooral veel ruimte voor improvisatie.

Voor en na het concert draait Dj Onno Paloma.

Deze voorstelling hoort bij:

Saturday Jazz Night Saturday Jazz Night

Saturday Jazz Night

Evenals:

  • Starvinsky Orkestar & Bob van Luijt Trio met Cuong Vu en Yonga Sun
  • Claron McFadden & Artvark Saxophone Quartet + Jan van Duikerens Fingerprint
Toon alle 3 voorstellingen

Bezetting:
Jesse van Ruller - gitaar
Ramon Valle - piano
Omar Rodriguez Calvo - contrabas
Owen Hart jr. - drums

Nieuws

IFFR 2018

Vanaf 25 januari! Op woensdag 24 januari gesloten. Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!