LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
Estafest + Marzio Scholten
  • Estafest + Marzio Scholten

Jazz dubbelconcert

ESTAFEST + MARZIO SCHOLTEN GROUP

SATURDAY JAZZ NIGHT
Deze voorstelling is verlopen

Een dubbelprogramma: Estafest speelt kamerjazz die een beetje doet denken aan de Franse impressionisten maar dan met een actuele benadering en instrumentatie. Impressionistisch is ook de muziek van gitarist Marzio Scholten, maar dan op moderne Amerikaanse jazzleest geschoeid. Duizelingwekkende melodieën tuimelen voorbij geïnstrumenteerd voor de hele band. Bereid je voor op een imponerend avondje kwaliteitsmuziek.

20:30 | Estafest

Estafest! Vier van de meest eigenzinnige improvisatoren die er op dit moment in Nederland rondlopen in een zeer ongewone kamermuziek bezetting van altviool, elektrische gitaar, piano en saxofoons. Mingus meets Schönberg meets Bach meets Radiohead, gespeeld door een bassende sax, een drummende viool en een zingende piano op een bedje van Afrikaans gitaar getokkel.

Een feestelijke estafette? De Estafest-leden hebben al heel wat muzikale estafettestokjes aan elkaar doorgegeven in hun carrières, want ze speelden al in vele dwarsverbanden samen. Maar inmiddels vormen ze een frisse nieuwe jazzgroep. We hebben het over Anton Goudsmit de expressieve gitarist van de Ploctones en New Cool Collective, muzikale omnivoor Oene van Geel de kleurrijk altviolist van Zapp 4, Mete Erker de vet-energieke saxofonist van het Artvark Saxophone Quartet en lyrisch pianist Jeroen van Vliet van Eric Vloeimans' Gatecrash.

Inderdaad: geen bas, geen drums. Gevolg is een heel open, los muzikaal stramien waarbinnen de vier uiterst fantasievol kringelend om elkaar soleren dan wel samen aan een muzikaal kleurenpalet werken. En ja, zo ontaardt dit feestelijk artistieke proces in een muzikale estafette.

Speciaal voor dit concert neemt Estafest een bijzondere gast mee; de Indiase percussionist B.C. Manjunath. Hij speelt mrindangam (Zuid Indiase percussie).

Anton Goudsmit - gitaar
Mete Erker - sopraansax, tenorsax
Oene van Geel - altviool
Jeroen van Vliet - piano
Speciale gast: B.C. Manjunath - mrindangam

"De fantasie van de Estafest-groepsleden is ongrijpbaar, de uitwerking ervan vaak adembenemend.... De kracht van het kwartet zit verborgen in het feit dat elk duo in zijn eigen muzikale energie kan blijven, maar ook feilloos in elkaar kan grijpen." - Rinus van der Heijden, www.jazzenzo.nl


21:45 Marzio Scholten Group

Voids, Echoes and Whispers

Marzio Scholten is een van de meest getalenteerde jazzgitaristen van dit moment en laat zien toonaangevende muziek te kunnen produceren met zijn Marzio Scholten Group.
Als leider heeft hij vooraanstaande jazzmuzikanten om zich heen verzameld, waaronder het enerverende ritme tandem Stefan Lievestro/Mark Schilders. In mei komt de nieuwe cd Voids, Echoes And Whispers uit.

Na in 2006 afgestudeerd te zijn aan het Conservatorium van Amsterdam verscheen in juni 2008 zijn debuutalbum Motherland, dat door publiek en pers unaniem lovend ontvangen werd. In 2009 is Marzio genomineerd geweest voor de prestigieuze Deloitte Jazz Award. Zijn tweede album World Of Thought liet niet lang op zich wachten en verscheen in oktober 2010. Ook dit album werd wereldwijd goed ontvangen en Scholten’s status veranderend van veelbelovend in 'toonaangevend'. De Volkskrant sprak van “een voorbeeld voor zijn generatie.” Het invloedrijke Amerikaanse e-magazine All About Jazz publiceerde een lovende recensie en selecteerde World Of Thought als één van de beste internationale releases van 2010. Ook de Volkskrant plaatste World Of Thought in de Top 10 van beste jazzreleases van dat jaar.

Scholten heeft op vele belangrijke podia en festivals in binnen- en buitenland opgetreden, waaronder North Sea Jazz Festival en het Bimhuis. Zijn internationale tours brachten hem naar de Verenigde Staten, Spanje, Mexico, Duitsland, Griekenland, Cyprus en Kosovo.
De stijl van Scholten’s muziek kan het best omschreven worden als ‘moderne creatieve muziek’ of simpelweg ‘moderne jazz’. Diepgaand en kleurrijk. Muziek van nu.

Marzio Scholten - gitaar
Yaniv Nachum - tenorsax
Randal Corsen - piano
Stefan Lievestro - contrabas
Mark Schilders - drums

“Nederland is met Marzio Scholten een meesterlijke jazzgitarist rijker. ... Het gitaarspel van Marzio is eerlijk, sierlijk en zeer herkenbaar.” - Anton Goudsmit

Voor en na het concert draait dj Onno Paloma.

Vandaag

Nieuws

FEESTDAGEN

Iedere dag open, oliebollen en kinderprogramma! Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!