LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

jazz, singer-songwriter

SILJE NERGAARD

Deze voorstelling is verlopen

De grens tussen jazz en pop is flexibel, maar delicaat. Als je haar met de verkeerde voet passeert, bevind je je al snel op onherbergzaam terrein. De Noorse zangeres Silje Nergaard staat bekend als een muzikante die zich niet laat sturen langs gebaande paden. Haar muziek wordt gevormd door de levendige wisselwerking tussen haar ongewoon zachte, maar levendige stemgeluid. Op haar nieuwe cd Unclouded wordt Silje slechts begeleid door twee gitaren, die soms de gedaante aannemen van verstilde percussie. Dit lijkt een drastische breuk met haar muzikale verleden, maar bevestigt juist haar roots. Als kind luisterde ze graag naar het gitaarspel van haar vader. Aan het begin van haar carrière liet ze zich steeds door twee muzikanten, waaronder altijd een gitarist, begeleiden.

Inmiddels heeft Nergaard een lange muzikale weg afgelegd om weer terug te keren naar die sensatie: “De afgelopen jaren nam ik me vaak voor mijn pad te verleggen, maar was steeds te druk met andere zaken. Ik begon de openheid en spontaniteit van die vroege jaren te missen. Ik verlangde terug naar de ruimte die ik vroeger als zangeres en verhalenverteller voelde. Ik wilde er naar terugkeren. Er is een goede chemie tussen ons drieën, alsof we ademen in dezelfde cadans.”

Siljes nieuwe nummers klinken licht als veertjes, maar vergen het uiterste van de musici. De aandacht blijft steeds bij het lied. Een voorbeeld van zo’n bijzonder lied is Norwegian Boatsong; dat Nergaard componeerde met een Keltische klank, alsof het om een Schots zeemanslied gaat. Soms komen ook Scandinavische en Indiase invloeden voorbij, en er zijn gastbijdragen van Nils Petter Molvaer, Knut Reiersrud en John Scofield.

Silje zoekt in ieder nieuw lied naar haar verhouding met de jazz. “Genres interesseren mij niet”, aldus de zangeres. “Jazz zie ik als een synoniem voor speels en open. Mijn geluid is mijn eerste prioriteit. Het ene stuk zal jazzier zijn dan het andere. Op mijn nieuwe album verwordt jazz tot poëzie.”

Met Unclouded maakt Silje Nergaard een compleet nieuwe start, maar blijft dicht bij zichzelf. Een ontroerend album dat in al zijn oprechtheid perfect in onze tijd past. Het materiaal van deze cd zal ze voorstellen tijdens dit concert in LantarenVenster.

Bezetting:
Silje Nergaard: zang
Hallgrim Bratberg: gitaar
Håvard Bendiksen: gitaar

Vandaag

Nieuws

FILMTHUIS WORDT PICL

Veel van onze films zijn ook thuis te zien, wanneer je maar wilt. Lees meer

ZONDAGAVOND 2 APRIL GESLOTEN

Op zondagavond 2 april is LantarenVenster vanaf 19:00 gesloten. De laatste film start om 17:30 uur. Lees meer

FESTIVAL CINéMA ARABE 2017

De beste Arabische films van donderdag 20 tot en met zondag 23 april Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!