LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

Documentaire

¡VIVAN LAS ANTIPODAS!

Victor Kossakovsky
 • DE, AR, NL, CL
 • 2011
 • 105'
 • Diverse talen gespr.
 • Nederlands ond.
  • niet schadelijk / alle leeftijden
  LAATSTE WEEK Deze voorstelling is verlopen

  Waar kom je uit als je in een rechte lijn een tunnel zou graven van de ene naar de andere kant van de wereld? Deze vraag prikkelde de fantasie van vele schrijvers, kinderen en nu ook documentairemaker Victor Kossakovsky. Hij houdt het niet bij fantasie, maar ging echt op reis en filmde vier paar antipoden, landen die elkaars geografische tegenpolen zijn: Argentinië en China, Spanje en Nieuw-Zeeland, Hawaï en Botswana, en Rusland en Chili.

  Er is geen richtinggevend verhaal, Kossakovsky laat je rondzwerven tussen werelden terwijl de muziek je vertelt waar je bent aanbeland. ¡Vivan las antipodas! is een filmisch portret waarin de landschappen een hoofdrol spelen. Kossakovsky's typische signatuur is zichtbaar in de details. Zo zie je twee brugwachters in Argentinië die met toewijding hun brug onderhouden. Ze genieten van de zon en ze nemen het weer van de komende week door, afgaand op hoe een kikker kwaakt.

  Kossakovsky zet zijn camera en de montage speels in, bijvoorbeeld door soms letterlijk de wereld even op zijn kop te filmen of uit te zoomen tot de rondingen van de aarde het kader verbuigen. ¡Vivan las antipodas! was openingsfilm op het festival van Venetie 2011 en werd tevens vertoond op het IDFA.

  Filmmaker Kossakovsky staat bekend om zijn formalistische en tegelijkertijd poëtische documentaires. Viktor Kossakovsky is geboren in Sint Petersburg op 19 juli 1961. Hij maakte zijn regiedebuut met Losev in 1989. In 1992 kwam zijn doorbraak met The Belovs, gevolgd door Wednesday 19.7.1961 (1997), Pavel and Lyalya (1998) en I Loved You (2000). Meer recentelijk regisseerde hij Tishe! (2003) and Svyato (2006). Hij ontving meer dan honderd nationale en internationale prijzen voor zijn films.

  ★★★★★ NRC:
  'Dit is een van de weinige documentaires ooit gemaakt die vermogen je kijk op de wereld en de mensheid te veranderen. Hij maakt Kossakovsky daar...mee tot een van de belangrijkste documentaire filmmakers van de laatste jaren.'

  ★★★★ Volkskrant:
  'Fraai gefotografeerde ode.... beeldschoon'

  ★★★★★ Cinema.nl:
  'Pure pöezie'

  ★★★★ Parool/GPD:
  'een ode ... aan de schoonheid en kwetsbaarheid van de aarde'

  Vandaag

  Nieuws

  FILM, MUZIEK EN DEBAT MET ARMINIUS

  Op 23 november komen de Israëlische singer-songwriter David Broza & Mira Awad naar Rotterdam Lees meer

  THE BEST OF IDFA ON TOUR

  Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

  NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

  Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

  Volg ons

  NIEUWSBRIEF? JA!