LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

impro-jazz

SATURDAY JAZZ NIGHT: EKE & ICP ORCHESTRA

Deze voorstelling is verlopen

Dit concert vindt plaats tijdens 24 Uur Cultuur. Bestel daarom kaarten met € 5 korting!

Om 19:30 is er een gratis inleiding met interviews en filmfragmenten.

Het Saturday Jazz Night-seizoen wordt geopend met een avondje typisch Nederlandse impromuziek. De inmiddels legendarische band ICP Orchestra (Instant Composers Pool van Misha Mengelberg en Han Bennink) speelt na lange tijd weer in de Maasstad, voorafgegaan door EKE; een trio met de huidige generatie impro-vrijdenkers.

20:30 | EKE

EKE geeft een opmerkelijke nieuwe draai aan de vrije improvisatie muziek gebruikmakend van elementen uit noise, jazz, hedendaagse gecomponeerde muziek en punk. Vrije improvisatie is het idioom voor ‘pure muziek van het moment’. Maakproces en klankresultaat vallen direct samen en dat maakt het buitengewoon boeiend voor publiek en spelers. Elke speler heeft zijn eigen aandeel in het contrapunt, uitgaande van individuele en, door intensieve samenwerking, scherp op elkaar afgestemde muzikale taal en esthetiek.

EKE speelt vijf jaar samen en vanaf het begin was duidelijk dat het niet bij een ad hoc samenwerking zou blijven. De compactheid en flexibiliteit van het trio klopte en de muzikale mogelijkheden groeiden, en dat doen ze nog steeds, bij iedere nieuwe improvisatie. De muzikanten van EKE zijn bekend van onder andere Knalpot, The Ambush Party en Royal Improvisers Orchestra.

"EKE toont lef" Tim Sprangers (de Volkskrant)

Bezetting:
Yedo Gibson (BR) - sopraan-, tenor- en baritonsax, Eb klarinet
Oscar Jan Hoogland (NL) - elektrisch klavechord
Gerri Jäger (AU) - slagwerk

21:45 | ICP Orchestra (a.k.a. Instant Composers Pool)

Voor alle bekenden en onbekenden van het ICP Orchestra: kijk vooral de videoclip Steigerpijp. Hieruit blijkt maar weer eens de genialiteit van dit gezelschap, dat zowel improviserend als componerend door het leven gaat.

De huidige ICP-bezetting bestaat uit tien van de meest innovatieve musici van over de hele wereld. Het orkest vertegenwoordigt een hardvochtige creatieve drive, die sinds eind jaren zestig een theatraal laboratorium van eigentijdse muziek gaande houdt. Het orkest werd opgericht door pianist/componist Misha Mengelberg, drummer Han Bennink en wijlen saxofonist/componist Willem Breuker. Ze werden geïnspireerd door Fluxus, een beweging in de beeldende kunst, die van het dagelijkse leven ‘kunst’ maakte.

Het orkest maakt geen onderscheid tussen improviseren en componeren. Het ICP is als een ‘New Orleans jazzorkest’ die een straat in New York oversteekt. Het typische uit de Nederlandse eigentijdse muziek vindt zijn concentratie in het ICP: humor, onvoorspelbaarheid, charme en virtuositeit.

"Improvising is like everyday life, it's like crossing the street." (Han Bennink)"The ICP Orchestra is a living democracy as an art form." (Thomas Heberer)Bezetting:
Michael Moore - klarinet, altsax
Ab Baars - klarinet, tenorsax
Tobias Delius - klarinet, tenorsax
Thomas Heberer - trompet
Wolter Wierbos - trombone
Mary Oliver - viool, altviool
Tristan Honsinger - cello
Misha Mengelberg - piano
Ernst Glerum - contrabas
Han Bennink - drums

Deze voorstelling hoort bij:

24 uur cultuur 24 uur cultuur

24 uur cultuur

Evenals:

  • Michiel Stekelenburg Kwartet
Toon alle 2 voorstellingen

Vandaag

Nieuws

FEESTDAGEN

Iedere dag open, oliebollen en kinderprogramma! Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!