LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

Muziek

RUDRESH MAHANTHAPPA

SAMDHI
Deze voorstelling is verlopen

Altsaxofonist Rudresh Mahanthappa werd meerdere malen gelauwerd voor zijn visionaire muzikale aanpak door het toonaangevende jazzblad Downbeat. We konden het in Rotterdam al een aantal keren constateren: Mahanthappa brengt nieuwe jazz op zijn best. Hij is een van de meest opvallende jonge muzikanten en componisten in de jazz.

De Amerikaan speelde onder meer met David Murray, Steve Coleman en Jack DeJohnette. Ook werkt hij al jaren nauw samen met pianist Vijay Iyer, die een soortgelijke achtergrond heeft. Het tweetal, vertegenwoordigers van een nieuwe generatie New Yorkse jazzmusici, verweeft op subtiele wijze hun beider Indiase afkomst in de muziek. Mahanthappa heeft een weelderig timbre en houdt van het wat veronachtzaamde lagere register.

In 2011 kreeg Rudresh - samen met de Nederlandse trompettist Kyteman - een zogenaamde carte blanche van het North Sea Jazz Festival. Hij trad dagelijks op en kon verschillende projecten presenteren. In LantarenVenster speelde Mahanthappa al eens met zijn Indo-Pak Coalition, en vorig jaar nog samen met Steve Lehman in de groep Dual Identity. Ook in 2011 kwam het prachtige new fusion-album Samdhi uit op het Duitse Act label. Hierop combineert hij de complexe melodische en ritmische elementen van zowel Zuid-Indiase muziek als de traditionele jazz.

'Met zijn newfusiongroep Samdhi combineert hij complexe melodische en ritmische elementen van Zuid-Indiase muziek met traditionele jazz op inventieve wijze.' (NRC Handelsblad)

Bezetting:
Rudresh Mahanthappa - altsax
David Gilmore - gitaar
Rich Brown - bas
Gene Lake - drums

Vandaag

Nieuws

FEESTDAGEN

Iedere dag open, oliebollen en kinderprogramma! Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!