LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

fotoconcert

HEXNUT ENSEMBLE: WRENCH

EEN CHOREOGRAFIE VAN MUZIEK MET DE FOTO'S VAN EDWARD BURTYNSKY
Deze voorstelling is verlopen

Wrench is een nieuw project van ensemble Hexnut: muziek bij de foto's van de wereldberoemde fotograaf Edward Burtynsky. De voorstelling bestaat uit nieuwe composities door prijswinnende componisten, uitgevoerd in een unieke integratie van livemuziek en schitterende geprojecteerde beelden.

De transformatie van de natuur door de industrie vormt het hoofdthema van het werk van de Canadese fotograaf Burtynsky. Met zijn sprekende foto's van recyclingbedrijven, slakkenhopen, steengroeven, raffinaderijen, scheepssloperijen, de industrialisatie van China en de oliewinning, documenteert hij het immense ingrijpen in en op de aarde door de mens.

Er zijn veel overeenkomsten tussen de muzikale expressie van Hexnut en de visuele sfeer die Burtynsky zo rauw naar voren weet te halen. De scheidslijn tussen rauwheid en schoonheid, expressie en automatisering, complexiteit en eenvoud, compositie en improvisatie, bevat de kern van de klankwereld van Hexnut, net zoals deze begrippenparen zo helder worden belicht in de foto's van Burtynsky.

Acht componisten kozen ieder een eigen serie foto's van Burtynsky, die zo onderdeel werden van het compositieproces. Voor deze bijzondere Nederlandse productie hebben Jan-Bas Bollen, David Dramm, Antony Fiumara, Seung-Ah Oh, Steve Ricks, Felipe Waller, Mayke Nas en initiatiefnemer Ned McGowan nieuwe stukken geschreven voor Hexnut.

Wrench is geen diavoorstelling als decor voor de muziek noch achtergrondmuziek voor bij de beelden, maar een zorgvuldig uitgebalanceerde choreografie tussen de twee elementen die gezamenlijk een verhaal vertellen, en ideeën en emoties uitdrukken.

"De beelden en muziek zijn zodanig geïntegreerd dat je kunt spreken van een Gesamtkunstwerk. Beide smelten samen en functioneren in totale samenhang… …Wrench is een bijzonder en betoverend project" - Luister, Karen Duking.

Bezetting:
Susanna Borsch - blokfluiten en electronica
Gijs Levelt - trompet
Ere Lievonen - piano en clavecimbel
Michaela Riener - stem
Ned McGowan - dwarsfluit en contrabasfluit

Vandaag

Nieuws

FILM, MUZIEK EN DEBAT MET ARMINIUS

Op 23 november komen de Israëlische singer-songwriter David Broza & Mira Awad naar Rotterdam Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!