LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
geen voorstellingsafbeelding

Special

DE BABY

Deborah van Dam
 • NL
 • 2012
 • 85'
 • Engels, Nederlands gespr.
 • Nederlands ond.
  • niet schadelijk / alle leeftijden
  LAATSTE WEEK Deze voorstelling is verlopen

  In 1942 wordt de Joodse baby Anneke door haar ouders afgegeven aan een koerierster. Omdat ze als familie niet samen kunnen onderduiken, wordt Anneke bij een pleeggezin ondergebracht. Wanneer vlak na de oorlog bekend wordt dat haar ouders zijn vermoord, wordt Anneke, vijf jaar oud, naar haar oom en tante in de Verenigde Staten overgebracht. Daar groeit ze op in een wereld waarin het verleden taboe is. Anneke mag alleen vooruit kijken en beslist geen vragen stellen over haar geschiedenis.

  Onafhankelijk van elkaar zoeken 65 jaar later twee Nederlanders contact met Anneke: Cora (92), de koerierster die haar uit Amsterdam naar Den Haag smokkelde en Fred (66), haar onderduikbroer. Beiden vertellen Anneke bijzonderheden over de tijd dat zij als baby in Amsterdam en Voorburg leefde. Verhalen en details die haar verwarren en steeds onzekerder maken: Mag ze dit wel weten, wil ze dit eigenlijk allemaal wel weten? Haar oom en tante, de broer en zus van haar moeder die zich na de bevrijding over haar ontfermden en haar verboden terug te kijken, zijn inmiddels overleden. Ze hebben niettemin een aantal dozen en albums met foto’s achtergelaten.

  Fred vertelt verhalen over vroeger bij hem thuis en stuurt oude gezinsfoto’s op, waar Anneke op staat. Vol trots roemt hij de rol die zijn ouders toen bij haar overleven hebben gespeeld. Stukje voor stukje lijkt aanvankelijk de puzzel van haar vroegste jeugd en haar afkomst in elkaar te passen. Zo krijgt Anneke gaandeweg een beeld van haar geschiedenis en van haar ouders, intellectuelen uit een vooroorlogs Duits cultureel milieu. Toch blijft alles verwarrend.

  Steeds meer wordt Anneke gepijnigd door de vraag waarom ze zich nauwelijks iets kan herinneren. Een Yad Vashem-onderscheiding voor koerierster Cora en haar onderduikouders brengt Anneke terug naar Nederland. Het minste dat zij kan doen is haar dankbaarheid tonen door bij de ceremonie aanwezig te zijn. Maar is die dankbaarheid uiteindelijk wel op zijn plaats?

  Vandaag

  • Geen voorstellingen

  Nieuws

  THE BEST OF IDFA ON TOUR

  Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

  NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

  Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

  Volg ons

  NIEUWSBRIEF? JA!