LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

Jazz dubbelconcert

LantarenVenster presenteert i.s.m. Jazz International:

LIONEL LOUEKE + OMER AVITAL & OMER KLEIN

Deze voorstelling is verlopen

Een dubbelconcert van twee bijzondere duo's:

Lionel Loueke

Volgens Herbie Hancock is Lionel Loueke de meest getalenteerde en vernieuwende jazzgitarist van dit moment. De gitarist was dan ook al te zien als lid van Hancocks band. De ontwikkeling van de - in het West-Afrikaanse Benin geboren - muzikant gaat razendsnel. In 2004 debuteerde hij met de cd Incantation. De echte erkenning kwam in 2008, toen hij op het Blue Note-label het album Karibu uitbracht.

In zijn geboorteland kwam Loueke veelvuldig in aanraking met Congolese hits, en speelde hij eindeloos cassettebandjes van Jim Hall en George Benson na. In 1994 vertrok hij naar Amerika om te studeren aan het Berklee College of Music in Boston. Daar werd het talent van de Afrikaan al snel onderkend. Eerst richtte hij een trio op met medestudenten Massimo Biolcati en Ferenc Nemeth. Via zijn vervolgstudie aan het Thelonious Monk Institute worden Herbie Hancock, Wayne Shorter en Terence Blanchard zijn grootste mentoren. Al voordat hij afstudeert, toert hij met Blanchards sextet. Loueke is ook te horen op het Hancock-album The Joni Letters, dat een Grammy won. De gitarist laat zich live overigens ook als zanger gelden, en inmiddels staat hij bekend om zijn vloeiende mix van Afrikaanse grooves en vindingrijke jazz.

Loueke’s veelgeprezen album Heritage (2012, Blue Note) produceerde hij samen met pianist Robert Glasper. Op de cd verkent hij een meer elektrisch geluid, maar wat blijft is de levendige fusie tussen jazz en de geluiden van West-Afrika. Loueke hierover: "I have two heritages, one is from my ancestors from Africa, and that goes through my music, my body, my soul, every aspect of what I do. But also I have the heritage from the Occident, I speak English and French, and I have that heritage too. I called this album Heritage because I’ve been blessed by all different parts of the world, and most of the songs reflect that."

"A gentle virtuoso." (New York Times).

Lionel Loueke: gitaar, zang
Ferenc Nemeth: drums

Omer Avital

Omer Avital is een visionair componist en een virtuoze bassist, die met zijn ‘genretartende’ ensembles de grenzen van jazzmuziek weet te verleggen. Geprezen door critici van o.a. de New York Times en Downbeat als ‘buitengewoon’, ‘enorm inventief’ en ‘een van de meest spannende muzikanten van de laatste twintig jaar’, verstrekt hij zijn publiek in gelijke mate met zowel swing als spirituele voeding.

Zijn composities variëren van verfijnde jazz-conversaties en funky Midden-Oostengrooves, tot orkestrale arrangementen van traditionele Sefardische muziek. Op zijn laatste album, Suite of the East, valt dit goed te beluisteren. Dit album uit 2012 won inmiddels verschillende internationale prijzen.

Omer Avital speelt vanavond duo met pianist Omer Klein, eveneens afkomstig uit Israël en woonachtig in New York. De relatief jonge Omer Klein bracht met zijn trio in 2010 een album uit op het label Tzadik van John Zorn. Beide musici hebben inmiddels een opmerkelijke lijst van musici met wie ze hebben samengespeeld. Het duo vormt een afspiegeling van het talrijke muzikale talent afkomstig uit Israël, een land met een erfgoed wat zich kenmerkt door een enorme diversiteit aan muzikale en culturele invloeden van over de hele wereld.

"Trained first as a classical guitarist, he plays chords all over the neck and uses guitar techniques for strumming; the result is a passing hint of flamenco or blues. He can be fleet and jazz-melodic in the style of Oscar Pettiford, then buzz around the tonic like a devotional singer; he grew up in Tel Aviv, in a Moroccan-Yemenite family, and the Arabic and Spanish comes together with the blues in his music. Proper technique isn't all; he punches and twangs the strings, knocking fresh slang out of the bass. Outside Charles Mingus and the free-jazz bassist William Parker, such dramatic violence on the instrument is hard to come by." (NY Times, Ben Ratliff)

Omer Avital - contrabas
Omer Klein - piano

Voor en na het concert draait dj Onno Paloma.

Vandaag

Nieuws

FILM, MUZIEK EN DEBAT MET ARMINIUS

Op 23 november komen de Israëlische singer-songwriter David Broza & Mira Awad naar Rotterdam Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!