LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

world, desertblues

VIEUX FARKA TOURÉ

Deze voorstelling is verlopen

Dit is een concert met uitsluitend zitplaatsen.

Vieux Farka Touré’s vader, de legendarische gitarist Ali Farka Touré, wilde liever niet dat zijn zoon de muziek in zou gaan. Toch wordt Vieux ingeschreven op de National Arts Institute in Bamako. Op zijn eerste plaat Vieux Farka Touré (2006) speelt zijn vader zelfs een aantal nummers mee. Het album staat vol met onvervalste eenentwintigste eeuwse desertblues.

Net als senior beheerst Vieux het vak. Hij zet, met iets meer scheurende gitaarsolo’s, de traditie van zijn vader eervol voort in die prachtig stuwende mix van oorspronkelijk Malinese muziek met westerse elementen. Op het album The Secret speelden onder meer Dave Matthews en John Scofield mee. Dat de ster van Vieux aan het rijzen is bleek in 2010, toen hij voor een miljoenenpubliek mocht optreden tijdens het WK in Zuid-Afrika.

In vervolg op het prachtige Touré-Raichel Collective, het project samen met de Israëlische singer-songwriter Idan Raichel, presenteert de Hendrix van de Sahara in het najaar van 2013 zijn nieuwe, grotendeels akoestische album Mon Pays. De muziek op dit album graaft verder in Vieux’s roots dan zijn eerdere werk, met diepe grooves en virtuoos gitaarspel. Dit is rauwe, diepe, organische West-Afrikaanse gitaarmuziek op z’n best.

Het album is een hommage aan het noorden van Mali. Het werd opgenomen toen de islamitische rebellen het gebied overnamen, en toen het maken en spelen van muziek verboden werd in Touré's geboortestad Niafunké. Veel van de gevierde Malinese musici die deelnamen aan de opnames komen uit dit gebied, en legden hun ziel en zaligheid in de muziek om hun cultuur te eren en te behouden.

Hoog tijd voor Rotterdam om eens nader kennis te maken met deze Afrikaanse belofte.

"Meesterlijke Maliblues." (NRC Handelsblad)

"Een heerlijke blend tussen traditionele Malinese muziek en Amerikaans/Britse rock en blues. Vieux Farka Touré lacht met zijn gitaar. Hoewel zijn spel wilder en vlugger is dan van zijn vader, de legendarische Ali Farka Touré, hoor je dat hij het niet van een vreemde heeft. De pittige percussieve Afrikaanse klanken zijn voor iedereen te begrijpen door de krachtige aanwezigheid van rock en blues."
(Charlie Crooijmans, Radio6.nl, n.a.v. het concert op Lowlands in 2010)

Bezetting:
Vieux Farka Touré - gitaar, zang
Oumar Konaté – gitaar
Valess - bas
Salaha 'Dra' Abdourhamane – kalebas, djembé

Vandaag

Nieuws

FILMTHUIS WORDT PICL

Veel van onze films zijn ook thuis te zien, wanneer je maar wilt. Lees meer

ZONDAGAVOND 2 APRIL GESLOTEN

Op zondagavond 2 april is LantarenVenster vanaf 19:00 gesloten. De laatste film start om 17:30 uur. Lees meer

FESTIVAL CINéMA ARABE 2017

De beste Arabische films van donderdag 20 tot en met zondag 23 april Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!