LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
Fotograaf: Jurjen Donkers
  • Fotograaf: Jurjen Donkers
  • De Wereld Draait Door
  • Live in Carré

Muziek

RITA REYS

& PETER BEETS TRIO
GEANNULEERD Deze voorstelling is verlopen

Op zondag 28 juli vernamen wij het treurige nieuws van het overlijden van Rita Reys. wij wensen nabestaanden, familie, vrienden en fans veel sterkte. Gekochte kaarten voor het concert dat Rita in september in LantarenVenster zou geven zullen worden gerestitueerd. Kaartkopers krijgen persoonlijk bericht.

Wat is een legende? Een te gemakkelijk misbruikt etiket. Maar zelfs wie het woord zuinig wilde gebruiken, hoefde zich bij Rita Reys niet in te houden. Ze was met recht een levende legende, een jazzdiva die het publiek om haar vingers wond met haar ongekende en door velen bejubelde timing, swing en performance.
De zangeres had een kleurrijke levensloop die al in een vroeg stadium een duidelijke richting kreeg. ‘Europe's First Lady Of Jazz’ werd haar erenaam, een titel die ze kreeg door haar weergaloze talent. In 201, het jaarin waarin ze vierde dat ze 70 jaar op het podium stond, werd ze onderscheiden met het ridderschap in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Afgelopen seizoen nog zette zij het Tv-programma De Wereld Draait Door op z’n kop met een magistrale performance uit de losse pols van Billie Holidays' ‘How Deep is the Ocean.’

Rita Reys werd jarenlang begeleid door het trio van ‘pianist hors concours’ Peter Beets. Beets zat op een stoel die voorheen werd bezet door grootheden als Pim Jacobs, Horace Silver, Louis van Dijk en Lex Jaspers. Hank Jones is voor hem een grote inspiratiebron. Met veteraan-bassist Ruud Jacobs en drummer Joost Patocka vormde hij het best denkbare begeleidingstrio voor deze grote zangeres.

“Rita Reys is al meer dan een halve eeuw onafgebroken en onbetwist de grootste jazzzangeres van Nederland.” (de Edison-jury, eind 2006, toen Rita als eerste Nederlandse jazzmusicus de Edison Oeuvre Award won.)

Op 7 september 2013 zou Rita Reys optreden in LantarenVenster, in haar geboortestad Rotterdam. Op 28 juli overleed ze aan de gevolgen van een hersenbloeding. Haar laatste optreden gaf ze begin juli in de Amsterdamse North Sea Jazz Club.

Vandaag

Nieuws

IFFR 2018

Vanaf 25 januari! Op woensdag 24 januari gesloten. Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!