LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

Muziek

CHRISTIAN MCBRIDE TRIO

Deze voorstelling is verlopen

In mei 2011 gaf gerenommeerd jazzbassist Christian McBride met zijn band Inside Straight een prachtig concert in LantarenVenster. Dit jaar komt hij naar Rotterdam met zijn nieuwe Christian McBride Trio, waarvan het label Mack Avenue in augustus het album 'Out Here' uitbrengt.

Bassist McBride kreeg de liefde voor de jazzbas al vroeg mee: zijn vader Lee Smith en oudoom Howard Cooper, beide bekende bassisten uit Philadelphia, waren als zijn mentors. Hij studeerde aan het befaamde muziekinstituut Juilliard in New York. Met zijn 41 jaar is Christian relatief jong, maar toch heeft hij een indrukwekkende staat van dienst. De bassist brak door in de band van Wynton Marsalis, en nam en trad op met jazzlegendes als Sonny Rollins, McCoy Tyner, Herbie Hancock, Chick Corea en Pat Metheny. Ook werkte hij met popartiesten als Sting, Carly Simon, James Brown en The Roots. Al voor zijn veertigste speelde McBride als begeleider op meer dan driehonderd opnamen.

McBride behoort tot de generatie jazzmuzikanten, die in de jaren negentig op jonge leeftijd debuteerden en door een enorme instrumentbeheersing en virtuositeit snel naam maakten in de jazzwereld. Een nieuwe orde waar ook bijvoorbeeld Joshua Redman en Roy Hargrove deel van uitmaken. Inmiddels behoren deze musici tot de top van de hedendaagse jazz. Christian won onder meer de Downbeat Readers Poll en een Grammy Award. Ook is hij mededirecteur van The National Jazz Museum in Harlem, New York.

Het Christian McBride Trio speelt akoestische jazz, van uitdagende swing tot bluesy grooves. Zijn basspel klinkt altijd krachtig, zowel in solo’s als in begeleiding. Maar bovenal vallen iedere keer weer zijn meesterlijk gevoel voor timing en zijn prachtige basgeluid op.

"His sound is crystal-clear throughout the range, his lines springy and light." - Te Guardian

Bezetting:
Christian Sands - piano
Christian McBride - contrabas
Ulysses Owens - drums

Vandaag

Nieuws

FEESTDAGEN

Iedere dag open, oliebollen en kinderprogramma! Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!