LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

jazz

CARLA BLEY TRIO

Deze voorstelling is verlopen

In mei 2010 was Carla Bley voor het laatst in LantarenVenster, met het project The Lost Chords. Nu komt ze naar de Wilhelminapier om haar nieuwe album ‘Trio’s’ te presenteren, dat in oktober verschijnt op het befaamde Duitse ECM label.

Met haar eigenzinnige compositietalent is pianiste Bley al vanaf jonge leeftijd een begrip in de jazz. Ze schreef eind jaren zestig voor big bands van onder anderen Gary Burton, Charlie Haden en Michael Mantler. Carla won belangrijke prijzen en richtte veel verschillende bands op.

Carla Bley’s muziek is gemakkelijk te herkennen, met veel stukken die moderne jazz standards zijn geworden door de combinatie van nauwgezette constructie, toegankelijkheid en schoonheid. De andere kant van haar muziek betreft muzikale en literaire humor, waarin ze telkens zinspeelt op andere muziek en op bijna alles wat haar interesse heeft, vooral zinspelingen. Soms lijkt de muziek daardoor een ‘tongue-in-cheek’ gehalte te hebben, maar daaronder regeert een ijzeren controle. Haar composities geven direct toegang tot haar eigen wereld, voortbordurend op bekend materiaal, maar de luisteren wordt telkens op het verkeerde been gezet door spannende en vreemde zijlijnen en ingevingen. De muziek balanceert op het scherpst van de snede, en een deel van de aantrekkelijkheid schuilt in de spanning die de op het eerst gehoor zeer toegankelijke muziek toch diepgang en gelaagdheid geeft.

Haar vaste trio bestaat uit de befaamde Engelse saxofonist Andy Sheppard, en haar partner, bassist Steve Swallow. Het concert in LantarenVenster is het enige Nederlandse concert op deze tournee.

Bezetting:
Carla Bley - piano
Andy Sheppard - sopraan- en tenorsaxofoon
Steve Swallow - basgitaar

Vandaag

Nieuws

FILM IN DE MEIVAKANTIE

Familiefilms en knutseltafel! Op Koningsdag gaan we open vanaf 15:30 uur. Lees meer

STAGIAIR FILM GEZOCHT

Van 15 augustus of 1 september 2017 tot 1 februari 2018. Lees meer

CURSUS FILMGENRES EN FILMSTROMINGEN

Op 8 mei start er een nieuwe cursus van docent Rudi de Boer. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!