LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
Fotografie: Gerard van Duykeren
  • Fotografie: Gerard van Duykeren

jazz

CHRISTIAN SCOTT

Deze voorstelling is verlopen

"Jazz's young style God" is zomaar een van de bijnamen van trompettist Christian Scott. De in New Orleans geboren muzikant is niet alleen een fabuleuze trompettist en een jazzvernieuwer, maar ook een geëngageerd performer met een verhaal. Vorig jaar gaf hij een uitverkocht concert in LantarenVenster. Deze zomer was hij met het Next Collective te zien op North Sea Jazz, en deed hij een Miles Davis tribute in het Concertgebouw.

Scott kreeg de oudste jazztradities met de paplepel ingegoten. Op zijn twaalfde begon hij met trompetspelen. Zijn oom, saxofonist Donald Harrison Jr., herkende zijn talent en nam hem mee op tournee. Later studeerde hij aan het Berklee College of Music in Boston. Hij zoog Miles Davis en John Coltrane in zich op, maar ook Bob Dylan, Jimi Hendrix en Mos Def. Inmiddels woont Scott in New York.

Op zijn negentiende bracht Christian zijn eerste album uit, waarvoor hij genomineerd werd voor een Grammy. Daarna volgden nog vijf platen die ook volop de aandacht trokken, vanwege zijn fabuleuze gepassioneerde spel maar ook vanwege zijn vernieuwende composities met invloeden van soul, rock en hiphop. Zijn album Yesterday You Said Tomorrow, waarin hij heikele thema's als het homohuwelijk en institutioneel racisme aankaart, nam hij op met de legendarische geluidstechnicus Rudy van Gelder. Het album won een Edison. In 2012 kwam het dubbelalbum Christian aTunde Adjuah uit. Het kreeg lovende kritieken.

"Scott neemt zijn verleden mee naar nu en uit dit met bijna dwingende zeggingskracht op de meest eclectische manieren. In een stevige soulsound horen we veel melancholisch repeterende invloeden van Radiohead. Voor Scott geen duidelijke liedstructuren, de zich opstapelende instrumentlagen in de zonder uitzondering boeiende composities klinken telkens als geheel." - De Volkskrant

"Zijn jazz met New Orleans/Black Indian roots op nieuwe 2cd is fascinerend mooi." - NRC

Bezetting:
Christian Scott - trompet
Isadora Mendez - zang
Matt Stevens - gitaar
Kris Funn - bas
Corey Fonville - drums

Vandaag

Nieuws

FEESTDAGEN

Iedere dag open, oliebollen en kinderprogramma! Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!