LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

world jazz

ANOUAR BRAHEM QUARTET

THE ASTOUNDING EYES OF RITA
UITVERKOCHT Deze voorstelling is verlopen

De Tunesische Ud-speler Anouar Brahem komt nog een keer terug naar LantarenVenster om het materiaal van zijn laatste, op het ECM-label verschenen, cd The Astounding Eyes of Rita live te presenteren. Dit album is een verrassend, atypisch en persoonlijk album. Klaus Gesing en Björn Meyer kennen beiden een muzikaliteit die jazz overstijgt. Een dans van donkere warme geluiden met de afgebakende drums van de libanese percussionist Khaled Yassine. De muziek is opgedragen ter nagedachtenis aan de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish.

Brahem lijkt met zijn unieke spel en zijn bijzondere composities de ud - de Arabische luit - opnieuw uitgevonden te hebben. Traditie en innovatie lopen als een rode draad door zijn muziek. Als hij tien jaar oud is, begint hij aan zijn studie aan het conservatorium van Tunis. De jonge Anouar verbreedt zijn muzikale horizon, maakt kennis met Mediterrane, Indiase en Iraanse muziek, en wordt vooral gegrepen door de jazz. Hij besluit als ud-speler niet enkel als begeleider van zang te willen spelen en gaat solo ud-concerten geven. Hiermee breekt Brahem met oude tradities en krijgt zijn geliefde instrument de hoofdrol.

In de jaren tachtig ruilt hij Tunis in voor het opwindende Parijs. Daar schrijft hij voornamelijk muziek voor film en theater. Halverwege de jaren tachtig wordt hij aangesteld als dirigent van het Muziekensemble van Tunis en keert hij terug naar zijn geboortestad, waar hij een frisse wind laat waaien door naast traditionele muziek veel aandacht te besteden aan nieuwe stijlen en composities. Met zijn vernieuwende aanpak weet Anouar Brahem de traditionele Arabische muziek te vermengen met moderne muziek en brengt hij musici uit alle muzikale windstreken bij elkaar.

Bezetting:
Anouar Brahem - ud
Klaus Gesing - basklarinet
Björn Meyer - bas
Khaled Yassine - darbuka, bendir

Vandaag

Nieuws

FILMTHUIS WORDT PICL

Veel van onze films zijn ook thuis te zien, wanneer je maar wilt. Lees meer

ZONDAGAVOND 2 APRIL GESLOTEN

Op zondagavond 2 april is LantarenVenster vanaf 19:00 gesloten. De laatste film start om 17:30 uur. Lees meer

FESTIVAL CINéMA ARABE 2017

De beste Arabische films van donderdag 20 tot en met zondag 23 april Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!