LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
geen voorstellingsafbeelding
 • Return to Homs
 • Twin Sisters

Best of IDFA on tour

Special

BEST OF IDFA 2013 ON TOUR

 • 360'
  • let op met kinderen tot 16 jaar
  UITVERKOCHT Deze voorstelling is verlopen

  IDFA en Cinema Delicatessen organiseren jaarlijks een tournee door Nederland met een selectie van de beste films van het afgelopen festival. IDFA 2013 vond plaats van 20 november t/m 1 december.

  Het programma wordt in LantarenVenster op 11 en 19 januari 2014 vertoond. Beide dagen bevatten hetzelfde programma. Kaarten zijn €25,- en er zijn geen kortingen mogelijk.
  De Cinevillepas is helaas niet geldig voor dit programma.

  Programma

  11:00 | Return to Homs

  Talak Derki, SY, DE, 2013, 87’, Arabisch gespr. Nederlands ond.
  Openingsfilm IDFA 2013
  Zeldzaam intiem portret van een groep jonge revolutionaire vrienden in Homs, Syrië, die dromen van een land bevrijd van haar dictatoriale regime. Ze dromen ervan dat hun land wordt bevrijd van president Bashar al-Assad, en strijden voor rechtvaardigheid via vreedzaam protest. Terwijl het leger de stad in een spookstad verandert, veranderen de jongens in gewapende rebellen.

  12:30-13:30 | Lunchpauze

  13:30 | Twin Sisters

  Mona Friis Bertheussen, NO, 2013, 58’, Noors gespr. Nederlands ond.
  Winnaar BankGiro Loterij IDFA Audience Award
  De Chinese tweelingzusjes Mia en Alexandra werden als baby gevonden in een kartonnen doos, uit elkaar gehaald en aan twee gezinnen in Noorwegen en de Verenigde Staten ter adoptie aangeboden. Door een wonderlijke speling van het lot ontmoeten de ouders elkaar en krijgen de zusjes de kans elkaar te leren kennen.

  14:30 | Our Curse

  Tomasz Sliwinski, PO, 2013, 27’
  Nominatie IDFA Award for Student Documentary
  Egodocument van de regisseur en zijn vrouw die moeten leren leven met de zeldzame aandoening van hun pasgeboren zoon, het syndroom van Ondine. Hierbij stopt de patiënt met ademen als hij slaapt. In een dagboekverslag wisselen de dagelijkse bezigheden van het stel en hun existentiële overpeinzingen elkaar af.

  15:00 | Theepauze

  15:30 | A Letter To Nelson Mandela

  Khalo Matabane, ZA, DE, 2013, 85'
  De Zuid-Afrikaanse filmmaker Khalo Matabane was een idealistische tiener toen Nelson Mandela uit gevangenschap werd vrijgelaten, met grote verwachtingen van de vrijheid die Zuid-Afrika na de Apartheid zou hebben.

  In een persoonlijke reis aan de hand van een fictieve brief aan Mandela spreekt hij met denkers, schrijvers, staatslieden en kunstenaars, waaronder Henry Kisinger, Albie Sachs, Ariel Dorfman, Nuruddin Farah, Pumla Gqola en de Dalai Lama.

  Hij onderzoekt de betekenis van vrijheid, hereniging en vergeving in een wereld vol conflict en ongelijkheid, waarbij de stemmen van erudiete academici even zwaar wegen als die van Apartheid-overlevers als Charity Kondile, die stelt: "Ik ben gewoon maar een moeder, ik zit niet in de regering, ik ben gewoon vlees."

  Behalve de Zuid-Afrikaanse geschiedenis komen ook bijvoorbeeld de Duitse hereniging, de oorlog in Irak en de moord op Allende ter sprake. De brief van Matabane aan Mandela vormt het raamwerk van de film, waarin hij de kijker onderweg, via de voice-over, deelgenoot maakt van zijn gedachten en van euforie naar deceptie gidst.

  De interviews worden afgewisseld met historische beelden en portretten van Mandela. Rust wordt geboden door contemplatieve, deels onscherpe beelden van landschappen, straatbeelden, water en details als bouten en hekwerken.

  Deze voorstelling hoort bij:

  Docs Docs

  Docs

  Evenals:

  • IDFA Junior Tour
  • Buitenkampers
  • Hava Nagila - The Movie
  Toon alle 6 voorstellingen

  Vandaag

  Nieuws

  IFFR 2018

  Vanaf 25 januari! Op woensdag 24 januari gesloten. Lees meer

  THE BEST OF IDFA ON TOUR

  Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

  Volg ons

  NIEUWSBRIEF? JA!