LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

world

FATOUMATA DIAWARA

Deze voorstelling is verlopen

Dit is een concert met zowel zit- als staanplaatsen.

Met haar album Fatou werd de Malinese zangeres Fatoumata Diawara in 2011 in een klap een wereldster. In Mali en omringende landen was ze al langer bekend als actrice, danseres en achtergrondzangeres, maar Diawara is geboren om leadzangeres te zijn. Ze zingt in de Wassoulou traditie, net als haar voorbeeld, die andere sterke vrouw, zangeres Oumou Sangaré.

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat Fatoumata Diawara zangeres zou worden. Op jonge leeftijd verliet ze haar ouderlijk huis in Mali om een carrière als actrice in Frankrijk na te jagen. Ze trad op in het theater, speelde in een aantal films, maar vond haar passie in musicals. Hierdoor ging ze zich steeds meer richten op het zelf componeren van muziek. Als basiscomponent gebruikte Diawara daarbij de traditionele klanken uit haar geboortestreek gemengd met internationale invloeden.

Tegenwoordig is de in Ivoorkust woonachtige zangeres niet meer op de planken van theaters te vinden, maar rijst haar ster in de muziekwereld. Haar debuutalbum Fatou (2011) werd door Uncut Magazine zelfs bij de beste vijftig platen van dat jaar gerekend. Het album stond wekenlang nummer één in de World Music Charts, een hitlijst samengesteld door radiomakers uit heel Europa. Inmiddels werkte Fatoumata al samen met grootheden als Sangaré, Youssou N’dour en Herbie Hancock. In 2014 gaf ze samen met de Cubaanse pianist Roberto Fonseca een verpletterend concert op het North Sea Jazz Festival. Het vorige concert in LantarenVenster, begin 2013, was geheel uitverkocht.

De muziek, de stralende aanwezigheid én haar grote danstalent maken een live concert van deze artieste een ware lust voor oog en oor!

Vandaag

Nieuws

IFFR 2018

Vanaf 25 januari! Op woensdag 24 januari gesloten. Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!