LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
geen voorstellingsafbeelding
  • Interview met Frank van Berkel over The Pack Project

Jazz International Rotterdam

jazz

Jazz International Rotterdam presents:

GIJS IDEMA TRIO | PACK PROJECT JASPER VAN DAMME | JAMES BRANDON LEWIS | KAPOK | KURT ELLING QUINTET | BLACK FLOWER

Deze voorstelling is verlopen

Praktisch

Entree: € 35. Het kaartje geeft toegang tot een serie concerten in verschillende zalen. Het kan voorkomen dat zaal 2 vol is. Bepaal van tevoren wat u graag wilt zien en wees op tijd! Download het blokkenschema.

Toegang tot alle concerten? Koop een passe-partout à € 80.

Gijs Idema Trio

Luister geblinddoekt naar het Gijs Idema Trio en je komt er niet achter dat alle leden nog tieners zijn. Niet voor niets won het trio in 2014 de eerste prijs op het Prinses Christina Jazz Concours. De jury oordeelde : "Bij dit trio zat het ego nooit in de weg en dat resulteerde in het extreem goede samenspel".

Bezetting:
Gijs Idema - gitaar
Cas Jiskoot - contrabas
Tim Hennekes - drums

The Pack Project 2015: Jasper van Damme

The Pack Project is een jaarlijks terugkerend project van Jazz International Rotterdam. Jonggetalenteerde jazzmuzikanten krijgen tijdens het festival de gelegenheid zich te presenteren met hun ‘Pack’, een exclusieve band die door een bandleider samen met de artistieke leiding van Jazz International wordt samengesteld.

De editie 2015 wordt ingevuld door altsaxofonist Jasper van Damme. Hij is een schoolvoorbeeld van een huidige generatie jazzmuzikant. De uitgekiende instrumentbeheersing, kennis van de jazztraditie, zijn eigenzinnigheid en persoonlijkheid. In 2008 won hij de Erasmus Jazzprijs en won daarna nog vele prijzen o.a. met het Castel/Van Damme Quartet. Jasper van Damme is met zijn lyrische spel een veelgevraagd sideman.

Voor The Pack Project schrijft en arrangeert Van Damme nieuwe muziek voor zijn band. In die muziek verenigt hij de werelden van vrije improvisatie en gestructureerde compositie. Zijn composities zijn geïnspireerd op de geluiden uit de stad. Speciaal voor zijn ‘Pack’ nodigt hij de jonge up-and-coming Britse trompettiste Laura Jurd uit.

Bezetting:
Jasper van Damme - altsaxofoon
Laura Jurd - trompet
Bram de Looze - piano
Tristan Renfrow - drums
Lennart Heyndels - bas

James Brandon Lewis (VS)

Tenorsaxofonist en componist James Brandon Lewis heeft zijn sporen verdiend als rock-solid sideman en solist bij tal van gospel-, R&B- en jazzmusici. Hij ontwikkelde zich verder bij CalArts, waar hij studeerde bij Charlie Haden, Wadada Leo Smith en Alphonso Johnson. In 2010 behaalde hij zijn Master Diploma. In datzelfde jaar bracht hij zijn debuutalbum uit als bandleider en werkte samen met Dave Douglas, Joshua Redman, Hank Roberts, and Tony Malaby.

Zijn nieuwste album heet Days of Freeman. James Brandon Lewis liet zich voor dit album inspireren door hiphop uit de jaren negentig, de muziek uit zijn jeugd. Hij gebruikt die muziek om zijn eigen identiteit te onderzoeken. De plaat begint met een moederlijke sage: “The best thing of living is living who you are. You can’t be somebody else; you gotta be what God gave you to be and who you are. You look in the mirror and see yourself and say ‘I’m James Brandon Lewis.” Bijzonder is de medewerking van de legendarische bassist Jamaaladeen Tacuma op dat album. De live-bezetting is met Luke Stewart op bas en Warren Crudup op drums.

Bezetting:
James Brandon Lewis - tenorsaxofoon
Luke Stewart - bas
Warren 'Trae' Crudup - drums

Kapok

Kapok is een apart trio. Zonder bas of piano, maar met Franse hoorn. Morris Kliphuis is een van de weinige muzikanten in Nederland die het instrument gebruikt binnen het idioom van de jazzmuziek. “Kapok is een bijzondere versmelting van instrumenten” schreef het NRC. De band combineert elementen uit allerlei genres en tradities; harmonieën uit de jazz, compacte riffs uit de pop en grooves uit rootsmuziek. In september verschijnt hun nieuwe album.

Bezetting:
Timon Koomen - gitaar
Morris Kliphuis - Franse hoorn
Remco Menting - drums

Kurt Elling Passion World

Passion World is het nieuwste album van de Amerikaanse jazzvocalist Kurt Elling. Hij liet zich inspireren door de vele reizen die hij maakte als muzikant. De liedjes gaan allemaal over passie, en hoe die passie in verschillende culturen is ingebed. De bevindingen van Elling hoor je terug op Passion World, een levendig en divers project dat de kern van wat ons mensen maakt viert.

Kurt Elling won de DownBeat Critics Poll in veertien opeenvolgende jaren. Hij is daarmee een van 's werelds meest vooraanstaande jazzvocalisten. Hij werd acht keer uitgeroepen tot ‘Male Singer of the Year’. Voor al zijn albums kreeg Elling een Grammy-nominatie. In 2009 won Kurt Elling een Grammy in de categorie ‘Best Vocal Jazz Album’ met zijn plaat Dedicated to you.

Elling beschikt over verbluffend technisch meesterschap. Zijn warme baritonstem overspant vier octaven en schakelt moeiteloos tussen improvisaties, scatting, spoken word en poetry. Zijn repertoire bestaat uit eigen composities en eigentijdse interpretaties van jazzstandards.

Bezetting:

Kurt Elling - vocalen
Stu Mindeman - piano/organ
Ulysses Owens Jr. - drums
Clark Sommers- bas
John Mclean - gitaar

Black Flower

De Belgische band Black Flower is een Ethiojazzgroep met hints naar vooruitstrevende rock. De band bestaat uit ex-leden van succesvolle rock- en popbandjes als dEUS en Calexico, om er maar een paar te noemen.

Vanuit een surrealistisch gevoel en sterke toewijding neemt Black Flower ons mee op een reis naar de tuinen van het Abessijnse hiernamaals. Een opmerkelijke plek, ver weg van de realiteit van alledag. Een plek waar vreemde dingen en geluiden met elkaar versmelten. Er wordt wel gezegd dat dit de geheime plek is van de legendarische Ethiopische leider Sir Prester John. Maar niemand weet het zeker..

Black Flower is dé late-night act van de zaterdagavond. Geniet in surrealistische sferen na van een boeiende festivaldag.

Bezetting:
Nathan Daems - sax, fluit, melodica, compositie
Jon Birdsong - cornet
Simon Segers - drum
Filip Vandebril - bas
Wouter Haest - toetsen

Deze voorstelling hoort bij:

Festival Jazz International Rotterdam 2015 Festival Jazz International Rotterdam 2015

Festival Jazz International Rotterdam 2015

Evenals:

  • All that Wine and Jazz
  • Pan! Our Music Odyssey
  • Mark Turner Quartet e.a.
Toon alle 4 voorstellingen

Vandaag

Nieuws

FEESTDAGEN

Iedere dag open, oliebollen en kinderprogramma! Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!