LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
geen voorstellingsafbeelding

Cracking the Frame

IRIS

A DOCUMENTARY ABOUT FASHION ICON IRIS APFEL
Albert Maysles
 • VS
 • 2014
 • 80'
 • Engels gespr.
 • niet ond.
  • niet schadelijk / alle leeftijden
  EENMALIG Deze voorstelling is verlopen

  LantarenVenster presenteert maandelijks Cracking the Frame, een programma met een internationale selectie van veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers, kortom over mensen die het huidige culturele landschap een ander aanzien hebben gegeven.

  Let op: deze film is niet ondertiteld.

  Een jaar voor zijn dood portretteerde de legendarische Amerikaanse documentairemaker Albert Maysles (1926 - 2015) het al even legendarische mode-icoon Iris Apfel. De 93-jarige Apfel, altijd flamboyant gekleed, is een eigenzinnige vrouw voor wie mode, kunst en mensen de essentiële basisvoorwaarden voor haar leven vormen.

  De documentaire is meer dan een film over mode; hij laat vooral zien hoe creativiteit, de drang naar vrijheid en een arbeidsethos dat gevormd is in de crisis van de jaren dertig Apfel gemaakt hebben tot wie ze is: een scherpzinnige en enthousiaste inspirator van de New Yorkse mode-scene. En Maysles doet dat in de stijl waarmee hij bekend is geworden: observerend, als een fly on the wall. Het resultaat is een grappig en hartverwarmend portret van een ware non-conformist.

  "A love letter to individualism, and the love that fuels it." - Little White Lies

  "A joyous celebration of creativity and razor-sharp wit sustained into old age, as evinced by outspoken nonagenarian fashion icon Iris Apfel, Iris also offers proof of Albert Maysles' continued vitality as a documentarian." - Variety

  "Like all good documentaries, Iris is about much more than what we see on the surface, no matter how dazzling that surface may be." - The Village Voice

  (Tekst: Rialto, Amsterdam)

  Deze voorstelling hoort bij:

  Cracking the Frame Cracking the Frame

  Cracking the Frame

  Evenals:

  • Uncle Howard
  • Eva Hesse
  • I Don't Belong Anywhere: The Cinema Of Chantal Akerman
  Toon alle 4 voorstellingen

  Vandaag

  Nieuws

  IFFR 2018

  Vanaf 25 januari! Op woensdag 24 januari gesloten. Lees meer

  THE BEST OF IDFA ON TOUR

  Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

  Volg ons

  NIEUWSBRIEF? JA!