LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

Post bob & Mbase

Jazz International Rotterdam presenteert:

TINEKE POSTMA & GREG OSBY

SONIC HALO
Deze voorstelling is verlopen

Buma Boy Edgarprijs tournee 2016

Dat het spel van Tineke Postma wereldwijd het verschil maakt, wordt keer op keer bewezen. John Fordham, jazz guru van The Guardian, noemde haar een post-bop prodigy en DownBeat Magazine plaatste haar (weer) in het rijtje van de rising stars op haar instrument. In 2012 werd Postma uitgenodigd om samen met haar idool Wayne Shorter te spelen op de International Jazz Day in de Assembly Hall van de United Nations in New York, een gebeurtenis die zij omschreef als "het was zoiets als naast God staan".

Postma’s laatste pièce de résistance was Sonic Halo, een album dat zij opnam met haar mentor Greg Osby. Postma: “Het opnemen van Sonic Halo bleek een belangrijke stap in mijn carrière te zijn. Het was echt een positieve uitdaging - en dat is precies het gevoel dat het beste in mij naar boven haalt. Ik wil alle lagen van mijn muzikale zelf afpellen om tot de essentie te komen, de kern van mezelf. Maar het vinden van die kern in niet essentieel. Daar komt mijn spirituele kant om de hoek kijken: voor mij telt de reis en niet de eindbestemming.”

In Sonic Halo gaat Tineke Postma een meer Mbase-achtige kant op. Complexe, herhalende motieven met twee altsaxen, die de luisteraar meeslepen in een even lyrische als ritmische eigenzinnige klankwereld. Hiervan liet de groep alvast een voorproefje horen op de prijsuitreikingsavond in het Bimhuis in december 2015.

Sonic Halo en de Buma Boy Edgarprijs markeren het begin van een nieuwe fase in de carrière van Tineke Postma. The jury prijst haar kwaliteiten als bandleider: "vanwege haar respect voor andermans kunnen, heeft ze in haar eigen groepen een ontvankelijke en derhalve natuurlijke autoriteit. Dat betaalt zich uit in ieders muzikale bijdrage en trekt haar ensembles ongetwijfeld naar een nog hoger niveau". Ook haar talenten als componist worden geroemd: "zij beschikt over meer dan voldoende eigenheid, bravoure, passie en potentie, om zich zowel in Nederland als daarbuiten verder te ontwikkelen en te profileren met haar geheel eigen vorm van eigentijdse jazz". En tot slot ook: "grensoverschrijdend zijn in de zin van grensverleggend, avontuurlijk, waarbij recht gedaan wordt aan wat jazz toch in de kern is, een open en vrije kunstvorm". Het moge duidelijk zijn: de reis van Tineke Postma is nog maar net begonnen.

"Imaginative, accomplished contemporary jazz from an A-list group" - The Guardian (GB)

"It is an album that is filled with subtlety and joy that leaves the listener wanting more." - Artswrap (VS)

Bezetting:
Tineke Postma - sopraan- en altsax
Greg Osby - altsax
Florian Weber - piano
Clemens van der Feen - bas
Dan Weiss - drums

Vandaag

Nieuws

FILMTHUIS WORDT PICL

Veel van onze films zijn ook thuis te zien, wanneer je maar wilt. Lees meer

ZONDAGAVOND 2 APRIL GESLOTEN

Op zondagavond 2 april is LantarenVenster vanaf 19:00 gesloten. De laatste film start om 17:30 uur. Lees meer

FESTIVAL CINéMA ARABE 2017

De beste Arabische films van donderdag 20 tot en met zondag 23 april Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!