LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

Muziek

SAVINA YANNATOU & PRIMAVERA EN SALONICO

Deze voorstelling is verlopen

De Griekse sopraan Savina Yannatou trad begin 2008 voor het laatst op in LantarenVenster. Yannatou en haar ensemble Primavera en Salonico brengen met regelmaat prachtige en goed ontvangen albums uit op het Duitse kwaliteitslabel ECM. Het is dan ook de hoogste tijd voor een hernieuwde kennismaking!

In haar geboortestad Athene studeerde Yannatou (1959) zang en theorie. Vervolgens trok ze naar Londen om een studie muziektheater te volgen. Savina is te horen op meer dan dertig albums, maar Aniksi sti Saloniki (Lente in Thessaloniki) betekende in 1994 haar doorbraak. De tweede internationaal succesvolle cd was Mediterranea, die ze 1998 opnam met haar inmiddels vaste ensemble Primavera en Salonico. Hierop staan nummers uit talloze landen rond de Middellandse Zee. Daarnaast schreef ze muziek voor theater, film en televisie en werkte ze samen met componisten Manos Hadjidakis en Lena Patronos.

Op unieke wijze vertolkt Savina, tevens componiste en actrice, oude en barokke liederen, opera en modern werk. Het mediterrane geluid en de invloed van muziek uit het Midden-Oosten zijn duidelijk te horen, maar ook folk, jazz en zelfs Keltische muziek behoren tot de ingrediënten. De zangeres beheerst stemtechnieken van over de hele wereld en experimenteert met keelzang en dissonantie. Yannatou balanceert tussen traditionele mediterrane muziek en avant-garde. Ze geeft een unieke interpretatie aan traditionele muziek, van Griekse bruiloftsliederen tot Slavische zang en Sefardisch-Joodse liederen.

In maart 2015 bracht ECM Records het prachtige album Songs of Thessaloniki uit. De 2300 jaar oude Griekse stad was eeuwenlang een smeltkroes van culturen: Grieken, Turken, Bulgaren en Sefardische Joden leefden er naast elkaar. Savina geeft de vergeten volksmuziek van deze bijzondere stad een indrukwekkende stem. Haar ensemble laat met een strikt akoestische bezetting oost en west naadloos samensmelten.

Haar stijl blijft altijd herkenbaar: prachtige, wat droevige muziek, die wordt gedragen door haar fascinerende stem. Yannatou weet je te betoveren met intense en kleurrijke muziek. Wereldmuziek ten top!

"Spookachtig mooi... Wonderlijk hoe de liedculturen van Balkan tot het Midden-Oosten, Spanje en zelfs Ierland organisch samenvloeien tot deze universele, diep meditatieve prachtmuziek." - de Volkskrant

"Ze is een fenomeen, wars van hypes... Pure traditie verzoent ze met vrijgevochten moderniteit in liedjes die scheren langs folk, religieus repertoire uit de renaissance en hedendaagse geïmproviseerde muziek." - Trouw

Bezetting:
Savina Yannatou – zang

Primavera en Salonico:
Kostas Vomvolos – kanun, accordeon
Haris Lambrakis - ney
Kyriakos Gouventas - viool
Yannis Alexandris - oud
Michalis Siganidis - contrabas
Kostas Theodorou - percussie

Vandaag

Nieuws

FILM, MUZIEK EN DEBAT MET ARMINIUS

Op 23 november komen de Israëlische singer-songwriter David Broza & Mira Awad naar Rotterdam Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!