LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
geen voorstellingsafbeelding

thenecks.com

facebook

Lees een concertrecensie van Remco Takken in de Volkskrant

Lees een achtergrondartikel over The Necks door jazzjournalist Vera Vingerhoeds

The Necks 30th anniversary tour is assisted by the Australian Government through the Australia Council, its arts funding and advisory body.
ACA logo

minimal impro, trance-jazz

THE NECKS

30TH ANNIVERSARY TOUR
Deze voorstelling is verlopen

Dit is een concert met pauze.

Een concert van The Necks is nooit hetzelfde. Optredens van dit Australische culttrio bestaan meestal uit twee stukken: één voor de pauze en één erna. Muziek die op dat moment geïmproviseerd tot stand komt, werkend met de akoestiek van de zaal. In de handen van The Necks wordt jazz een rekbaar begrip. Denk aan Steve Reich, Afrikaanse trance, ambient en hedendaagse elektronica. Het resultaat is een hypnotiserend en uniek hoorspel met ritueel karakter. Muziek die ogenschijnlijk eenvoudig lijkt, maar toch enorm fascineert. The Necks bestaat al 30 jaar uit Tony Buck, Lloyd Swanson en Chris Abrahams. Hun muziek beweegt zich tussen minimal en vrije improvisatie, waarbij de muzikanten met een verbazingwekkende creativiteit te werk gaan. Nummers worden binnenstebuiten en achterstevoren gekeerd, en daardoor verveelt een concert van The Necks nooit. De ritmesectie op het album In a Silent Way van Miles Davis vormde een belangrijke inspiratiebron.

"…En dan heb je The Necks. Wat deze Australiërs creëren is eigenlijk nauwelijks te bevatten. De muzikale kenmerken van het minimalisme zijn voor hen slechts een motief, niets staat vast, het trio laat zich leiden door instant composing. Dat betekent geen vraag-antwoord conventies zoals in de jazz gebruikelijk, maar gezamenlijk musiceren 'vanuit het moment'. Het resultaat is sensationeel. De kwart eeuw aan ervaring blijkt uit elke klank. Talloze lagen van piano (Chris Abrahams), bas (Lloyd Swanton) en drums (Tony Buck) worden fijnzinnig over elkaar geschilderd; uit een melancholisch begin met ritmische belletjes en klassieke piano ontstaat langzaam een repeterend figuur die in een kwartier is gevormd naar een hypnotiserende klankmuur… Dankzij de puur humane benadering van het minimalisme zijn The Necks volkomen uniek in het gehele muzieklandschap, bovendien wonderlijk mooi en volkomen ongrijpbaar." - de Volkskrant, Tim Sprangers

Bezetting:
Chris Abrahams - piano
Lloyd Swanson - contrabas
Tony Buck - drums, percussie

Vandaag

Nieuws

FILMTHUIS WORDT PICL

Veel van onze films zijn ook thuis te zien, wanneer je maar wilt. Lees meer

ZONDAGAVOND 2 APRIL GESLOTEN

Op zondagavond 2 april is LantarenVenster vanaf 19:00 gesloten. De laatste film start om 17:30 uur. Lees meer

FESTIVAL CINéMA ARABE 2017

De beste Arabische films van donderdag 20 tot en met zondag 23 april Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!