LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

modern creative

VIJAY IYER & WADADA LEO SMITH

A COSMIC RHYTHM WITH EACH STROKE
Deze voorstelling is verlopen

Ze werkten al samen in Smiths veel geroemde Golden Quartet. Nu bundelen twee van de meest krachtige performers van de jazzscene, Vijay Iyer en Wadada Leo Smith, hun krachten ter ondersteuning van het duo-album dat dit najaar op ECM Records verschijnt.

De Amerikaanse jazzpianist Vijay Iyer was al vaker te gast in LantarenVenster. Iyer groeide op in New York als kind van Indische Tamil-immigranten. Al op jonge leeftijd werd hij beschouwd als een muzikaal wonderkind. Op zijn derde speelde hij al viool, maar pas in zijn puberteit kwam de piano in zijn leven. Niet denken in beperkingen is duidelijk één van zijn specialiteiten. In 2015 werd hij door Downbeat uitgeroepen tot Artist of the Year. In datzelfde magazine kreeg zijn prachtige laatste (twintigste!) album Break Stuff de felbegeerde maximale score van vijf sterren.

Wadada Leo Smith is een van de meest gedurfde en originele personen in de Amerikaanse jazz en een van de grote trompettisten van deze tijd. Downbeat noemde Smith “one of the 80 coolest things in jazz today,” en in 2015 werd hij uitgeroepen tot Composer of the Year door de Jazz Journalists Association. Zijn burgerrechtenopus Ten Freedom Summers was finalist voor de 2013 Pulitzer Prize in Music. De loopbaan van de trompettist, componist en muziekdocent omspant nu ruim veertig jaar. Zijn muziektheorie over jazz en wereldmuziek en zijn creatieve notatiesysteem ‘Ankhrasmation’ maakten hem bekend. Als trompettist geldt Smith als avonturier die het vooral in de avantgarde-hoek zoekt. De naam Wadada zette hij voor zijn eigenlijke naam Leo Smith, toen hij begin jaren tachtig Rastafari werd.

In de traditie van Joseph 'King' Oliver met Ferdinand 'Jelly Roll' Morton en Louis Armstrong met Earl 'Fatha' Hines creëren Smith en Iyer krachtige en onderscheidende muziek.

“A collaboration that adds to creative legacies from two different generations.” - Pitchfork

“One of the world’s most inventive new-generation jazz pianists” - The Guardian over Vijay Iyer

"A titanic figure in the jazz world." - Chicago Tribune over Wadada Leo Smith

Bezetting:
Wadada Leo Smith - trompet
Vijay Iyer - piano

Vandaag

Nieuws

FILMTHUIS WORDT PICL

Veel van onze films zijn ook thuis te zien, wanneer je maar wilt. Lees meer

ZONDAGAVOND 2 APRIL GESLOTEN

Op zondagavond 2 april is LantarenVenster vanaf 19:00 gesloten. De laatste film start om 17:30 uur. Lees meer

FESTIVAL CINéMA ARABE 2017

De beste Arabische films van donderdag 20 tot en met zondag 23 april Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!