LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

jazz

NACHT VAN DE JAZZ 3 X 3

LABTRIO, HAROLD LÓPEZ-NUSSA TRIO, WAYNE KRANTZ AND 2X[SALVATION]
Deze voorstelling is verlopen

Op zaterdag 26 november is het zover. In vele jazzclubs in heel Nederland vindt de Nacht van de Jazz plaats. Vele Nederlandse jazzclubs programmeren tegelijkertijd verschillende jazzmusici. In LantarenVenster zijn maar liefst drie concerten te zien. De concerten zijn los te bezoeken voor € 10 per persoon. Een passepartout kost € 20.

Koop passepartout

Harold López-Nussa Trio

20:00 - 21:00
latin-jazz, modern creative jazz
Koop kaarten

De jonge, getalenteerde Cubaanse pianist Harold López-Nussa werd in Cuba geboren in een bijzonder muzikale familie. Zijn vader was drummer en zijn moeder pianolerares. Als kind studeerde hij klassieke muziek, in zijn tienerjaren trad hij al op met het Cubaans Filharmonisch Orkest. Op latere leeftijd groeide bij hem echter de interesse voor jazz. Met zijn eerste album Sobre el atelier maakte López-Nussa meteen furore. Op zijn album Herencia uit 2009 kreeg hij zelfs hulp van de legendarische zangeres Omara Portuondo, in wiens band hij regelmatig speelt. López-Nussa's klassiek geschoolde achtergrond komt goed van pas in de puntig-ritmische muziek die hij speelt. Zijn spel is geworteld in de Caribische traditie en doet bij vlagen denken aan onder meer Michel Camilo. Onlangs bracht López-Nussa zijn nieuwste album uit, El viaje, op het Amerikaanse label Mack Avenue Records.

Pianist Harold López-Nussa is the latest in a line of extraordinary keyboardists to emerge from Cuba.” – DownBeat

López-Nussa’s single-note grace is akin to Herbie Hancock’s, and his two-fisted attacks are as joyous as Chick Corea’s.” – DownBeat

Harold López-Nussa - piano
Damian Nueva - bas
Ruy López-Nussa - drums

LABtrio

21:30 - 22:30
modern creative impro
Gepresenteerd door Jazz International Rotterdam
Koop kaarten
LABtrio (Lander, Anneleen, Bram) is samengesteld uit drie avontuurlijke musici met verschillende persoonlijkheden. Hun muziek werkt verfrissend en evolueert constant. Met door urban styles beïnvloede jazzklanken, die flirten met underground, hiphop en elektronische muziek, brengt dit trio naast eigen composities ook frisse versies van bekende jazznummers. LABtrio is opgericht in 2007 en heeft ondertussen een opmerkelijk muzikaal parcours afgelegd. Ze wonnen verschillende internationale prijzen, speelden op 12-points Umea, Zweden en brachten twee albums uit: het debuut Fluxus (2013) en The Howls are not what they Seem (2016). De musici zijn geen onbekenden in Nederland. Bram de Looze speelde tweemaal eerder met Mark Schilders op het Festival Jazz International in LantarenVenster en Lander Gyselinck speelt in de band Stuff., die al op vele festivals in het land heeft opgetreden.

“…jaw-dropping, high level of musical experience…”
“…deep in-the-moment playing and delicate as well as thrilling timing…” (Henning Bolte, All About Jazz)

Bram De Looze - piano, Fender Rhodes
Anneleen Boehme - contrabas
Lander Gyselinck - drums

Wayne Krantz & 2x[Salvation]

23:00 - 00:00
fusion jazz / jazzrock
Koop kaarten
Wayne Krantz (Oregon, 1949), de New Yorkse gitarist, kan bij benadering worden ingedeeld in de categorie van John Scofield. Hij speelde met onder anderen Steely Dan, Michael Brecker, David Binney, Billy Cobham en Chris Potter, en staat bekend om zijn gebruik van complexe ritmische en harmonische concepten. Alleen gaat Krantz vaak nog verder dan Scofield: hij doet niets liever dan het spelen van ellenlange jams met muzikale vrienden. Krantz treedt meestal op in triobezetting, en samen met bassist Nate Wood en topdrummer Zach Danziger staat hij garant voor woeste losse covers van alternatieve pop en jazz.

3voor12 schreef naar aanleiding van een concert in Paradox: “Wayne Krantz Trio trekt alle registers open. … demonstreerde hij dat een vrij complexe muzikale aanpak prima samen gaat met elementaire rockenergie… Zijn gitaarwerk klinkt vaak compact en fel, alsof hij zo snel mogelijk tot de kern van de zaak wil doordringen. Hij weet het innovatieve karakter van jazz en het primitieve geluid van rockmuziek op een welhaast vanzelfsprekende manier met elkaar te verenigen.” Het Parool schreef in 2010 over een album van Wayne met Keith Carlock en Tim Lefebvre: “De Amerikaanse gitarist Wayne Krantz heeft met zijn recente album een uitstekende remedie tegen de sleur afgeleverd. De eigen composities die hij met zijn trio speelt, zijn fris en fruitig, rauw en puur.”

In november 2014 kwam het prachtige en meest recente album Good Piranha Bad Piranha uit, en eindelijk is het nu gelukt om Krantz te strikken voor een concert in LantarenVenster!

Wayne Krantz - gitaar
Nate Wood - bas
Zach Danziger - drums

Nacht van de Jazz is een initiatief van de VIP (Vereniging van Jazz en Improvisatie Muziek Podia) en is een jaarlijks terugkerend evenement. Met de Nacht van de Jazz ligt de nadruk op de livemuziek en is er uitgebreid aandacht voor de jazz in zijn algemeenheid. De Nacht van de Jazz wordt opgenomen en op een ander tijdstip uitgezonden door mediapartner VPRO Vrije Geluiden.

Vandaag

  • Geen voorstellingen

Nieuws

IFFR 2018

Vanaf 25 januari! Op woensdag 24 januari gesloten. Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!