LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

jazz

JACKY TERRASSON & STEPHANE BELMONDO: TERRAMONDO

MOTHER
Deze voorstelling is verlopen

Dit is een concert met uitsluitend zitplaatsen.

Pianist Jacky Terrasson en trompettist Stephane Belmondo brachten onder de naam TerraMondo in 2016 het prachtige album Mother uit op het befaamde jazzlabel Impulse! Records. Terrasson was eind 2012 ook al eens te gast in LantarenVenster. Belmondo’s vorige concert was in december 2007, toen hij optrad samen met Yusef Lateef.

Jacky is een begiftigd pianist die sinds de jaren negentig al tien platen uitbracht op het Blue Note-label, alvorens over te stappen naar Concord en Impulse! Records. Hij is in 1966 geboren in Duitsland, maar zijn moeder is Amerikaans en zijn vader Frans. Hij studeerde aan het Berklee College of Music in Boston. Daarna bouwde hij in de clubs van Chicago en New York gestaag aan zijn carrière. Inmiddels wordt hij gerekend tot de betere jazzpianisten, met een fenomenale techniek en originele ideeën. In Nederland is hij ook bekend als de oom van Kyteman.

Fransman Stéphane Belmondo (1967) verschijnt sinds de jaren tachtig op het internationale jazztoneel, en vaak in goed gezelschap, zoals Yusef Lateef, Milton Nascimento, Dee Dee Bridgewater, Gregory Porter, Michel Legrand, Stéphane Grapelli en Tom Harell. Wat altijd bovendrijft in zijn cv is zijn ontmoeting met Chet Baker. In de jaren tachtig lopen ze elkaar tegen het lijf in een Parijse jazzclub. Baker is zo begeesterd van de dan nog jonge trompettist, dat hij hem ter plekke inlijft in zijn toenmalige band. De intense vriendschap en muzikale band tussen beiden wordt helaas afgebroken met de plotse dood van Chet Baker in 1988.

De vriendschap gaat dertig jaar terug, toen ze beiden in de band van Dee Dee Bridgewater speelden. Zes jaar geleden speelden ze weer eens samen tijdens een concert in Zuid-Frankrijk, en die klik die er toen meteen weer was bleek het zaadje te zijn voor het sublieme duo album Mother. Een album vol ballads, veertien rustige, reflecterende en soms zelfs treurige nummers, zowel originele composities, enkele Franse standards en stukken van Charlie Haden, Dave Brubeck en zelfs Stevie Wonder.

Het album is genoemd naar Jacky’s nummer Mother, geschreven voor zijn moeder, die onlangs overleed. "We decided to pay tribute to her," aldus Terrasson. "… it’s dedicated to my mom and all the moms and all the women who can’t be moms, all the ones who want to be moms, to all the mothers."

bezetting:
Stephane Belmondo - trompet, bugel
Jacky Terrasson - piano

Vandaag

Nieuws

FEESTDAGEN

Iedere dag open, oliebollen en kinderprogramma! Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!