LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
geen voorstellingsafbeelding

Special

THE BEST OF IDFA ON TOUR 2016-2017

 • 2016
 • 355'
 • Nederlands ond.
  • let op met kinderen tot 16 jaar
  UITVERKOCHT Deze voorstelling is verlopen

  Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) vond plaats van 16 tot en met 27 november. Zoals ieder jaar zijn de hoogtepunten begin 2017 te zien in LantarenVenster!

  Het programma, dat vertoond wordt op zaterdag 18 februari en zaterdag 11 maart, duurt ongeveer zes uur, inclusief pauzes. Alle dagen bevatten hetzelfde programma.

  Programma

  • 12:00 Nowhere to Hide
  • 13:36 pauze
  • 14:30 The Grown-Ups
  • 15:50 theepauze
  • 16:15 Close Ties
  • 16:34 Plastic China
  • 17:55 einde

  Nowhere to Hide

  IDFA Award for best Feature Length Documentary
  Zaradasht Ahmed, NO,SE, 2016, 86’, Arabisch gespr. Nederlands ond.
  Verontrustend ooggetuigenverslag van een Iraakse verpleegkundige en familievader die moet vluchten als zijn woonplaats in handen valt van IS.
  Nadat de Amerikanen Irak hebben verlaten, krijgt Nori Sharif de opdracht om verslag te doen van de stand van zaken in zijn land. In een van de gevaarlijkste en ontoegankelijkste gebieden ter wereld - de 'dodendriehoek' in het midden van Irak filmt de verpleegkundige, werkzaam in het plaatselijke ziekenhuis van Jalawla, gedurende vijf jaar de slachtoffers van de oorlog. De confronterende beelden tonen families die verscheurd, beschadigd en verminkt zijn door het geweld in Irak. En elke dag komen er nieuwe bij, want de conflicten duren voort en aanslagen ontregelen het dagelijks leven.

  The Grown-Ups

  Best Female-Directed Documentary
  Maite Alberdi, CL, NL, FR, 2016, 80’, Spaans gespr. Nederlands ond.
  Ontroerende en confronterende observaties van vier Chileense volwassenen met Down. Zij zijn klaar voor het echte leven, hun omgeving echter niet.
  Al veertig jaar gaan Anita, Rita, Ricardo en Andrés naar een school voor kinderen met het syndroom van Down. Na al die jaren begint het veilige en vertrouwde te vervelen. De maatschappij waarin ze leven is echter niet ingericht op hun verlangen naar meer zelfstandigheid. Regisseur Maite Alberdi neemt ons met intieme, commentaarloze observaties mee in de microkosmos van deze vier 'jongvolwassenen.' Een ontroerend en soms confronterend portret, met compassie en oog voor compositie gemaakt.

  Close Ties

  IDFA Special Jury Award for Student Documentary
  Zofia Kowalewska, PL, 2016, 19’, Pools gespr. Nederlands ond.
  Liefdevol portret van een kibbelend echtpaar dat alle stormen lijkt te hebben overleefd. Tijdens een familiediner valt alles op zijn plek.
  Na 45 jaar huwelijk is het tijd voor een jubileum, vindt Zdzislaw, maar zijn vrouw Barbara is niet meteen enthousiast. Zdzislaw verliet namelijk acht jaar geleden zijn vrouw voor een andere geliefde. Nu zijn ze weer bij elkaar en lijkt hun band hersteld, maar Barbara worstelt nog met de nodige wrok en de alledaagse problemen van het samenwonen. Deze korte film, bekroond op het filmfestival van Krakow, laat zien hoe lastig het kan zijn om je fouten toe te geven en om vergeving te vragen.

  Plastic China

  IDFA Special Jury Award for First Appearance
  Jiu-liang Wang, CN, 2016, 81’, Chinees gespr. Nederlands ond.
  Yi Jie woont met haar familie bij een primitief recyclingfabriekje. Haar wereld bestaat uit bergen plastic afval uit Europa, de Verenigde Staten en Azië.
  Op zoek naar werk verlieten de ongeschoolde ouders van Yi Jie hun gebied van herkomst. Ze sorteren en recyclen nu plastic afval uit Europa, de Verenigde Staten en Azië. Het gezin leeft letterlijk tussen bergen plastic en gore verbrandingsdampen. Toch weten de kinderen altijd verborgen schatten te vinden: een zakje met ballonnen, mooie tijdschriften om plaatjes uit te knippen en nieuwe verhalen mee te maken. Het biedt ze een blik op een ander, zoveel rijker leven, vol kansen die zij nooit zullen krijgen. Deze schrijnende, dicht op de huid geschoten film heeft geen uitleg nodig, de beelden vertellen een universeel verhaal over sociale ongelijkheid.

  Vandaag

  Nieuws

  IFFR 2018

  Vanaf 25 januari! Op woensdag 24 januari gesloten. Lees meer

  THE BEST OF IDFA ON TOUR

  Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

  Volg ons

  NIEUWSBRIEF? JA!