LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

Muziek

SUN RA ARKESTRA

Deze voorstelling is verlopen

Dit is een concert met uitsluitend zitplaatsen. Het concert heeft een pauze.

Een uniek concert met oude bandleden van de legendarische multi-instrumentalist en componist Sun Ra. In het Chicago van de jaren veertig begon Sun Ra met zijn muzikale experimenten. Hij rekte swingorkestraties op met schreeuwende orgels en synthesizers. Avant-garde jazz en moderne elektronica werden moeiteloos gecombineerd. Ook putte hij uit moderne dans, Egyptische kosmologie, surrealisme, rauwe blues en Afrikaanse ritmes. De groep bouwde een cultstatus op dankzij spectaculaire concerten en hun zogenaamd kosmisch Afro-futurisme. Sun Ra beweerde immers dat hij van de planeet Saturnus afkomstig was. Hij bouwde zijn eigen universum waarin jazz, spiritualiteit en onbegrensde fantasie stuwend waren voor het experiment.

In 1993 verliet Sun Ra op 79-jarige leeftijd de planeet aarde, maar hij leeft voort in het Sun Ra Arkestra. Een van de spilfiguren van het orkest, Marshall Allen, zet het werk voort. Allen maakt ondertussen al 58 jaar lang deel uit van de band (langer dan Sun Ra zelf), maar weet op zijn 92ste de muziek van Sun Ra springlevend te houden. Het doel is 'mensen te verlichten met kennis over het buitenaardse en proberen deze planeet te verbeteren'. Met uitzinnige muziek, uiteraard.

De twaalfkoppige band bracht in 2014 het album Babylon Live uit en gaf in datzelfde jaar een wervelend concert op het North Sea Jazz Festival. De band boeide van begin tot eind, en liet horen nog steeds een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling van de hedendaagse jazz. Het is één van de laatste kansen om dit legendarische orkest live te zien. Niet te missen!

Bezetting:
Marshall Allen - bandleider, fluit, altsax
Cecil Brooks - trumpet
Tara Middleton - zang, viool
Knoel Scott - altsax, percussie, zang
James Stewart - tenorsax
Danny Ray Thompson - fluit, baritonsax
Dave Davis - trombone
David Hotep - gitaar
George Burton - piano
Tyler Mitchell - contrabas
Wayne Anthony Smith Jr. - drums
Elson Nascimento - percussie, surdo

Vandaag

Nieuws

FEESTDAGEN

Iedere dag open, oliebollen en kinderprogramma! Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!