LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

latin-jazz, mambo, Cubaans

ROBERTO FONSECA

ABUC
Deze voorstelling is verlopen

Dit is een concert met voornamelijk staanplaatsen, er is een beperkt aantal zitplaatsen.

ABUC, het meest recente album van de Cubaanse jazzpianist-componist Roberto Fonseca komt uit op het prestigieuze Impulse label. Een hele eer die niet volledig onverdiend is. Zo speelde hij zichzelf onlangs nog in de kijker met At Home, een liveregistratie waarop hij met Fatoumata Diawara samenwerkte. In zijn discografie vallen ook nog het relatief recente Yo (2013) (waarop de Cuban jazz sound verder aangelengd werd met Afrikaanse invloeden) en albums als Temperamento (2012), Akokan (2010) en het al wat oudere Zamazu (2007) af te punten.

Op dit nieuwe, nog maar net verschenen album duikt de voor een Grammy genomineerde pianist in de muzikale (en sociale) geschiedenis van zijn thuisland. Bovendien ondersteunt hij een hele reeks sterren op zijn weg, zoals Trombone Shorty, gitarist Eliades Ochoa, Orquesta Aragon en trompettist Manuel “Guajiro” Mirabal. En alsof dat alles nog niet genoeg was weet hij ook nog eens zijn heerlijk sensueel swingende muziek op een innovatieve manier van meerwaarde te voorzien.

In een recent interview vertelt Fonseca dat het eindelijk tijd was om zijn visie te geven op het hedendaagse Cuba, vanuit een erg verschillend perspectief en vooral om terug te keren naar zijn muzikale roots. Zo biedt ABUC een fraai overzicht van stijlen, sounds en genres (onder meer mambo, rumba, bolero, danzon, cha-cha-cha, contradanza en een stevige scheut hiphop). Een meer dan lekkere brok muziekgeschiedenis waarmee je als luisteraar echt élk feestje mee kan opluisteren.

Fonseca is niet de eerste de beste pianist, dat blijkt ook uit de vele samenwerkingen die hij al aanging, gaande van Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo, Carlinhos Brown tot en met recent Fatoumata Diawara. Bijna alle van de veertien composities schreef Fonseca zelf, die ook nog eens instond voor de productie." (WrittenInMusic.nl)

"Fonseca is quite impressive as both a pianist and a composer. Highly recommended." - Allmusic.com

"One of the most dazzling pianists and accompanists in Cuba." - The Guardian

Bezetting:
Roberto Fonseca - piano, keyboards, zang
n.t.b. - zang
Javier Zalba - fluit, klarinet, saxen
Matthew Simon - trompet
Jimmy Jenks - saxen
Yandy Martinez - bas
Ramses ‘Dinamita’ Rodriguez - drums
Adel Gonzalez - percussie

Vandaag

Nieuws

FILM, MUZIEK EN DEBAT MET ARMINIUS

Op 23 november komen de Israëlische singer-songwriter David Broza & Mira Awad naar Rotterdam Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!