LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
geen voorstellingsafbeelding

Film

VOIR DU PAYS

Delphine & Muriel Coulin
 • FR
 • 2016
 • 102'
 • Frans gespr.
 • Nederlands ond.
 • LAATSTE WEEK Deze voorstelling is verlopen

  Kijk op Picl

  Voir du pays is na 17 filles de tweede film van de zussen Delphine en Muriel Coulin, die eerder achter de schermen werkten bij grootheden als Krzysztof Kieslowski en Aki Kaurismäki. Het verhaal gaat over twee vriendinnen uit het Franse leger die samen met hun eenheid verplicht moeten ontwennen in een vijfsterrenhotel op Cyprus.

  De twee vriendinnen Aurore (Ariane Labed) en Marine (Soko) keren samen met hun eenheid huiswaarts na een missie in Afghanistan. Ze maken een korte tussenstop in een vijfsterrenhotel op Cyprus voor wat het leger een decompressie noemt. Na maanden van discipline en afzien belanden de militairen tussen de toeristen die genieten van een overvloedig buffet, onbeperkte cocktails en luieren aan het zwembad. Het contrast met het leven aan het front kan niet groter zijn.

  Op het zonovergoten eiland worden de soldaten in de watten gelegd en wordt feesten afgewisseld met sessies groepstherapie. Tijdens de sessies worden hun recente Afghaanse acties nagebootst en besproken met behulp van virtual reality, wat leidt tot verhitte discussies over soms traumatische herinneringen. De verschillen tussen mannen en vrouwen zorgen ervoor dat de verhoudingen op scherp worden gesteld. Maar kun je daar aan het zwembad vergeten wat je in Afghanistan hebt gezien?

  Het scenario van Voir du pays (The Stopover) won in mei 2016 de prijs voor het beste scenario op het filmfestival van Cannes en is een bewerking van een boek van Delphine Coulin, van wie eerder de roman Samba (met Omar Sy) werd verfilmd. De Franse singer-songwriter Soko, die hier een van de twee hoofdrollen vertolkt, beleefde vorig jaar haar grote doorbrak als actrice in La danseuse.

  ★★★★ het Parool
  "een originele en krachtige anti-oorlogsfilm."

  ★★★★ NRC
  "onthutsende ontknoping... sterke film."

  ★★★★ de Filmkrant
  "subtiel drama... een indringende observatie"

  Vandaag

  Nieuws

  FEESTDAGEN

  Iedere dag open, oliebollen en kinderprogramma! Lees meer

  THE BEST OF IDFA ON TOUR

  Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

  NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

  Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

  Volg ons

  NIEUWSBRIEF? JA!