LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

Muziek

METROPOLE ORKEST BIG BAND PLAYS THELONIOUS MONK

O.L.V. MIHO HAZAMA
Deze voorstelling is verlopen

Dit is een concert met een pauze.

Op 14 oktober eert de Metropole Orkest Big Band, net als in voorgaande jaren, een jazzlegende. Ze brengen een ode aan Thelonious Monk. De Amerikaanse pianist zou op 10 oktober dit jaar 100 jaar zijn geworden. Een mooie aanleiding voor de MO Big Band zijn nog altijd actuele composities nieuw leven in te blazen.

Het idee voor deze mini-tour kwam van de Japanse dirigent en componiste Miho Hazama. Ze benadrukt dat Monk niet alleen een geweldige pianist was, maar ook vooral herinnerd moet worden vanwege zijn unieke en creatieve composities. "Hij schreef simpele melodieën maar voegde daar dan hele inventieve harmonieën aan toe. Zijn solo opnames bieden een mooie basis om interessante bigband arrangementen te schrijven."

En dus staat er straks voor het eerst in lange tijd weer een vrouw op de bok bij het Metropole Orkest. "Natuurlijk, er zijn nog altijd weinig vrouwelijke dirigenten en dus val ik op. Ik denk alleen niet dat het mijn vrouw-zijn is dat mij onderscheidt van anderen, het is eerder mijn persoonlijkheid. Het is in ieder geval niet zo dat ik mijn vrouwelijkheid bewust gebruik, maar ik vind het wel belangrijk om een bepaalde kleur aan te brengen."

Voor Miho is het een lang gekoesterde wens om met het Metropole Orkest te werken: "Voor mij is het Metropole Orkest het enige professionele symfonische jazzorkest dat een geraffineerde sound heeft en ook emotie over kan brengen door middel van ‘groove.’ Het is ook goed dat het orkest, en de Metropole Orkest Big Band in het bijzonder, het jazzerfgoed levend weet te houden."

Bezetting:
Dirigent - Miho Hazama

saxofoon - Marc Scholten, Paul van der Feen, Leo Janssen, Sjoerd Dijkhuizen, Max Boeree

trompet - Ray Bruinsma, Martijn de Laat, Nico Schepers, Rik Mol

trombone - Jan Oosting, Louk Boudesteijn, Jan Bastiani

bastrombone - Martin van den Berg

gitaar - Peter Tiehuis

piano/synthesizer - Hans Vroomans

bas - Aram Kersbergen

drums - Marcel Serierse

Vandaag

Nieuws

FILM, MUZIEK EN DEBAT MET ARMINIUS

Op 23 november komen de Israëlische singer-songwriter David Broza & Mira Awad naar Rotterdam Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!