LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

moderne jazz

CRAIG TABORN QUARTET

DAYLIGHT GHOSTS
Deze voorstelling is verlopen

Dit is een concert met uitsluitend zitplaatsen.

Craig Taborn wordt gelauwerd als "visionair van de huidige jazzgeneratie" (Downbeat). De toetsenist en componist is geboren en getogen in het Amerikaanse Minneapolis. Hij begon op zijn twaalfde met muzieklessen en studeerde hedendaagse compositie en jazzpiano op de Universiteit van Michigan. Daar begon hij met optreden in de plaatselijke jazzscene en speelde samen met grote namen uit Detroit. Na zijn studie tourde hij met James Carter en verhuisde naar New York.

Taborn is door zijn liefde voor improvisatie en experiment vertrouwd met muziekgenres variërend van straight-ahead jazz tot eigentijdse klassieke en elektronische muziek. Hij werkt samen met zowel gevestigde als jonge jazzmuzikanten en zelfs met techno-producers. De baanbrekende musicus wordt alom geprezen om zijn intrigerende spel en vindingrijke, creatieve composities.

In 2011 kwam Craigs solodebuut Avenging Angel uit op het gerenommeerde label ECM Records. Hij won er diverse prijzen mee (o.a. in 2012 de Paul Acket Award op North Sea Jazz). ECM brengt dit jaar het prachtige album Daylight Ghosts uit, Taborns derde release als bandleider. In de nieuwe kwartetbezetting bevinden zich nog twee bekenden uit de New Yorkse avant-garde scene: rietblazer Chris Speed en bassist Chris Lightcap. Daarnaast de tevens uit Minnesota afkomstige, en van The Bad Plus bekende Dave King op drums. Ieder bandlid heeft een brede artistieke achtergrond van rock, elektronica, wereldmuziek en jazzimprovisatie.

En het is nogal wat, waarmee de geesten van het daglicht vermaakt worden. De muziek is dynamisch, zowel akoestisch als elektronisch, soms zelfs spiritueel en ambient, het ene moment groovend, dan weer slepend melodieus. Een concert om naar uit te kijken!

"Daylight Ghosts, a superb quartet set, operates in Taborn’s favourite free-floating manner. Only players with deep jazz insights and wide musical references could have made this fine album" (The Guardian, ****).

"Taborn’s musicality and his attention to detail are hypnotic, as is his remarkable sense of compositional narrative within an improvised performance." (The Guardian)

Bezetting:
Chris Speed - tenorsax, klarinet
Craig Taborn - piano, keyboards
Chris Lightcap - bas
Dave King - drums

Vandaag

Nieuws

FILM, MUZIEK EN DEBAT MET ARMINIUS

Op 23 november komen de Israëlische singer-songwriter David Broza & Mira Awad naar Rotterdam Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!