LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

muziek (solo piano)

BUGGE WESSELTOFT

EVERYBODY LOVES ANGELS
Deze voorstelling is verlopen

Dit is een concert met alleen zitplaatsen.

Bugge Wesseltoft wordt al jaren gezien als een pionier op het gebied van de elektronische jazz. Vooral zijn samenwerking met saxofonist en landgenoot Jan Garbarek is baanbrekend in de jazzwereld. Maar ook zijn samenwerkingen met Sidsel Endresen, Terje Rypdal, Nils Petter Molvaer en Henrik Schwartz zijn belangrijk. Bugges stijl wordt vaak nu-jazz genoemd. De geluidstovenaar heeft een onalledaagse visie op de jazz en dat maakt hem zo boeiend. Sinds het begin van de jaren negentig transformeerde hij zich van traditioneel jazzmuzikant op het label ECM tot eigenaar van zijn eigen progressieve platenlabel Jazzland.
 
In 2012 bracht Bugge op zijn eigen label Jazzland het soloalbum Songs uit, een verzameling jazzstandards, volledig akoestisch uitgevoerd op piano.

Jazzenzo: "… Songs heeft veel gewicht en veel karakter. Wesseltoft meende lange tijd persoonlijkheid te missen om de standards een geheel eigen interpretatie te verschaffen. Op zijn 47e is hij erin geslaagd om doorleefde en unieke versies te laten horen van nummers die al dan niet bekend zijn, maar indringend van een nieuwe inhoud worden voorzien. Opvallend is het langzame tempo van alle songs, die daardoor soms niet meer te herleiden zijn tot het origineel. Giant Steps heeft zo'n afwijkende, lage snelheid, dat alleen nog het akkoordenschema houvast biedt. De afzonderlijke noten krijgen zo een grote intrinsieke waarde en elke beweging geeft richting aan. De bedachtzame en beschouwende klanken getuigen van een grote concentratie, waarvan de noodzaak afstraalt op de luisteraar. Contemplatie lijkt middel en doel tegelijk. Wesseltoft weet een stemmige sfeer op te roepen, te behouden, uit te bouwen  en te continueren. Het album bezit daardoor een grote eenheid, die het beluisteren maakt tot het ondergaan van een suiteachtig klankspel van vrijwel een uur. Het lijkt erop dat de pianist gewacht heeft tot het juiste moment met het aangaan van dit soloavontuur, want dit is het werk van een grote persoonlijkheid."

Vijf jaar na het album Songs wordt er dit jaar weer een nieuw soloalbum van Bugge Wesseltoft uitgebracht.

Bezetting:
Bugge Wesseltoft - piano

Vandaag

Nieuws

FEESTDAGEN

Iedere dag open, oliebollen en kinderprogramma! Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!