LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

Special

GATEN IN DE MUUR

Jan Dirk Schouten
 • NL
 • 2016
 • 100'
 • Nederlands gespr.
 • Deze voorstelling is verlopen

  Vertoning in het kader van de jaarlijkse Opbouwdag Rotterdam, waarop wordt gevierd dat stadsarchitect Witteveen op 18 mei 1940, vier dagen na het bombardement, opdracht kreeg een plan voor een nieuwe stad te maken. Het begin van de wederopbouw.

  De film zal worden ingeleid door Ed Bleij, kunsthistoricus en auteur van het boek Beelden tegen de puin. Leuk om te weten: de film bevat beelden van het oude pand van LantarenVenster aan de Gouvernestraat.

  Een documentaire over de bijzondere en vergeten samenwerking van kunstenaars en architecten, na het bombardement van Rotterdam.

  Na het bombardement van het centrum van Rotterdam, in mei 1940, gaan architecten en kunstenaars op zoek naar een nieuwe eenheid van kunst en architectuur. De periode na de oorlog was een bloeitijd van een nieuwe samenwerking tussen kunstenaars en architecten. In de hedendaagse stad verdwijnen de laatste overblijfselen van deze periode, de gebouwen en de kunst, de mannen en de vrouwen, onopgemerkt uit het straatbeeld. De film Gaten in de muur vertelt het verhaal van deze plekken en mensen die op zoek waren naar een betere wereld en reflecteert op de vraag waarom we ons zo moeizaam verhouden tot ons recente verleden.

  De film ging vorig jaar in Rotterdam in première als openingsfilm van een filmprogramma van Rotterdam viert de stad, in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst en het Architectuur Film Festival Rotterdam in Kriterion, bovenaan de tijdelijke trap op het stationsplein.

  Op veler verzoek wordt de film nu nog éénmaal vertoond.

  Deze voorstelling hoort bij:

  Docs Docs

  Docs

  Evenals:

  • De Matthäus Passion
  • The Islands and the Whales
  • Austerlitz
  Toon alle 88 voorstellingen

  Filmplan en regie: Jan Dirk Schouten
  Montage: Jaap de Goede
  Geluidbewerking: Charly van Rest
  Beeldnabewerking: Laurent Fluttert

  Vandaag

  Nieuws

  THE BEST OF IDFA ON TOUR

  Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

  NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

  Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

  Volg ons

  NIEUWSBRIEF? JA!