LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
geen voorstellingsafbeelding

Film

MOUNTAIN

Yaelle Kayam
 • IS, DK
 • 2015
 • 83'
 • Hebreeuws gespr.
 • Nederlands ond.
  • let op met kinderen tot 16 jaar
  LAATSTE WEEK Deze voorstelling is verlopen

  Kijk op Picl

  Mountain is een poëtisch en visueel sterk portret van een vrouw die uiteindelijk voor zichzelf opkomt.

  Jeruzalem. Een devote jonge vrouw woont met haar man en kinderen bij het joodse kerkhof op de Olijfberg. Haar man is leraar en diep religieus. Hij zit altijd te schrijven of met zijn hoofd in de boeken.

  Als ze overdag alleen is, wandelt de vrouw op het kerkhof, de begraafplaats van zowel joden, christenen als moslims. Ze maakt een praatje met de Arabische grafdelver en met de toeristen. Het frustreert de vrouw mateloos dat ze niet meer wordt begeerd door haar man. Overmand door eenzaamheid en verstoken van elke vorm van intimiteit sluipt ze stiekem het huis uit om op het kerkhof in het donker rond te dolen. ‘s Nachts is het kerkhof het territorium van dronken zwervers, prostituees en drugdealers. Als ze getuige is van een seksscène, is ze compleet van streek. Een nieuwe wereld gaat voor haar open. Een wereld die haar zowel afschrikt als aantrekt.

  Nieuwsgierig naar het onbekende begint ze een dubbelleven. ‘s Nachts maakt ze contact met de mensen die van alles doen wat met haar religieuze overtuiging in conflict is. Overdag probeert ze de normale, vrome huisvrouw te zijn. Totdat ze het uiteindelijk niet langer meer kan opbrengen.

  Mountain geeft je aanvankelijk het onbehaaglijk gevoel van een levende vrouw die al voor de helft is begraven. Maar naar het einde toe wordt de de film steeds meer een warm pleidooi voor vrouwelijke begeerte, initimiteit en de behoefte aan seks. Hoeveel vrouwen zitten niet gevangen in een keurslijf van mannelijke dominantie? In Mountain neemt de gefrustreerde Tzvia zelf het heft in handen. Waarom, zo stelt de 37 jarige Israëlische regisseuse, zou het voor een vrouw, of eigenlijk voor elke vrouw, ongewoon zijn geïnteresseerd te zijn in seks?

  Vandaag

  Nieuws

  FEESTDAGEN

  Iedere dag open, oliebollen en kinderprogramma! Lees meer

  THE BEST OF IDFA ON TOUR

  Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

  NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

  Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

  Volg ons

  NIEUWSBRIEF? JA!