LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

klassieke Ottomaanse muziektradities uit het Midden-Oosten ontmoeten westerse jazz en rock

TAKSIM TRIO

€ 20,-
wo 15 nov | 20:30
KOOP KAARTEN

Dit is een concert met uitsluitend zitplaatsen.

Het Taksim Trio versmelt al jaren op fascinerende wijze traditionele Turkse muziek, jazz, rock en klassieke muziek. Het trio bestaat uit drie buitengewoon getalenteerde muzikanten die in thuisland Turkije al jaren op handen worden gedragen. Het bekendste groepslid is Hüsnü Şenlendirici, die tot de beste klarinettisten ter wereld gerekend wordt en in Turkije een supersterstatus geniet. Hoewel hij het trio aanvoert, geeft hij op het podium alle ruimte aan zijn twee bandleden Aytaç Doğan (kanun, een liggend snaarinstrument) en Ismael Tunçbilek (saz, een Turks/Koerdisch snaarinstrument).

Een concert van hen meemaken is iedere keer weer een ervaring die diepe indruk maakt. De schoonheid van de muziek en het gemak waarmee de muzikanten samenspelen raakt aan diepe emoties. En ook al worden traditionele instrumenten gespeeld, de muziek is dat allerminst. Verwacht pakkende zigeunermelodieën en stuwende elektrische jazz, gecombineerd met Arabische toonsoorten. Soms kalm en rustig, soms intens en heftig improviserend. Alle culturen die samenkomen in Istanbul klinken door in de muziek van het Taksim Trio. De internationale pers is laaiend over ze, en hun albums zijn in Turkije dan ook stuk voor stuk bestsellers. Op het recente album Ahi spelen ze eigen composities naast werk van onder andere jazzgitarist John McLaughlin.

"Taksim Trio balanceert tussen traditie en vernieuwing, en schept een volstrekt uniek muzikaal universum waarin spelplezier, bezieling en improvisatie voorop staan. De bundeling van vriend- en vakmanschap met veelvuldige improvisaties heeft geresulteerd in een gracieuze en meditatieve stijl die het klassieke Ottomaanse idioom verbindt met volksmuziek uit Europa en het Midden-Oosten, plus invloeden uit rock, jazz, ambient en kamermuziek. De term taksim is niet alleen Turks voor improvisatie, maar verwijst ook naar het Taksimplein in Istanbuls bruisende uitgaanswijk Beyoglu." (MixedWorldMusic.com)

"Turkish classical, popular music and jazz seem to combine on a genuinely equal footing."
(Songlines)

"Improvisaties tussen weemoed en ijle schoonheid... deze drie musici kunnen fabelachtig goed naar elkaar luisteren en zitten exact op dezelfde golflengte." (het Parool)

Vandaag

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!