LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
Fotografie: Nuno Carvalho
  • Fotografie: Nuno Carvalho

Portugese muziek

MAGDA MENDES

OLIVEIRAS
€ 17,-
zo 12 nov | 15:00
KOOP KAARTEN

Dit is een concert met uitsluitend zitplaatsen.

Magda Mendes, geboren en getogen in Lissabon, schrijft liedjes die een stem geven aan verhalen die nog niet eerder verteld zijn. Haar muziek roept een gevoel op van diepgang, weemoed en verlangen. Als een eeuwenoude boom, die zijn wortels diep in de aarde boort op zoek naar voedsel en houvast om te overleven.

Magda presenteert haar derde album Oliveiras, waarop ze zingt over hoe haar vader António Oliveira dezelfde wortels lijkt te hebben als de olijfbomen uit zijn geboortestreek. Over hoe de bewoners en de bomen van deze streek zonder stem achterbleven en over hoe ook Magda´s wortels aan haar trekken sinds zij haar geboortegrond heeft verlaten.

Gitarist en medecomponist Ward Veenstra neemt de luisteraar mee op de door Magda bezongen reis door Portugal door het bespelen van diverse Portugese snaarinstrumenten. Percussionist Udo Demandt schildert de kleurrijke ritmische landschappen in met zijn unieke samenstelling van mediterraanse instrumenten. Om het filmische karakter van de muziek te benadrukken zullen enkele gerenommeerde musici uit het Nederlandse kamermuziekcircuit hun opwachting maken.

In Mendes’ eerste solowerk Casa da Bôxa (een film en een cd opgenomen in het Portugese dorpje waar haar moeder vandaan komt), bracht Magda eigen composities geïnspireerd op het Portugese platteland. Op haar tweede album zingt ze oude en nieuw gecomponeerde fado´s op een rauwe, indringende en verfijnde manier. Silêncio is een ode aan de fado, het levenslied van Magda’s geboortestad Lissabon.

Bezetting:
Magda Mendes - zang, gitaar
Ward Veenstra - Portugese gitaar, akoestische gitaar, cavaquinho, braguesa
Udo Demandt - percussie
Houtblazers ensemble n.t.b.

Vandaag

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!