LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER

moderne jazz

ODED TZUR QUARTET

TRANSLATOR'S NOTE
Deze voorstelling is verlopen

Dit is een concert met uitsluitend zitplaatsen.

De in New York residerende Israëlische tenorsaxofonist Oded Tzur komt terug naar Rotterdam met zijn nieuwe kwartet, bestaand uit topmusici die uitblinken in timing, ritme, techniek en muzikaliteit. Allen zijn exponenten van een briljante generatie muzikanten. Zo speelde Ofri Nehemya een aantal jaren drums bij bassist Avishai Cohen. En de Griekse bassist Petros Klampanis bracht met zijn eigen band twee prachtige albums uit. Klampanis wordt beschouwd als een van de meest fantasierijke componisten van zijn generatie. De onderlinge magie van de vier jonge musici is de basis voor ‘a new type of swing,’ zoals de critici lovend toeschreven aan hun muziek. Het kwartet integreert invloeden uit de jazz en uit de Indiase muziek waarin microtonaliteit en melodische architectuur een belangrijke plaats hebben. Wereldwijd wordt de unieke ‘verhalende’ stijl van Tzur geroemd.

Oded ontwikkelde een eigen saxofoonstijl, die hij in India oppikte, waar hij een tijdje leefde en musiceerde. Vervolgens studeerde hij Indiase klassieke muziek aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Deze invloeden zijn te horen op het eerder dit jaar verschenen album Translator’s Note (Enja Records). De muziek is intiem, meditatief, maar toch heel melodieus. Bovenal zijn invloeden uit de moderne jazz te horen. Het is Odeds tweede album. Het prachtige Like A Great River kwam uit in 2015, ook op Enja.

“…saxofonist Oded Tzur verdient een aparte vermelding, wamt zijn vermogen om de klankkleur van zijn instrument te manipuleren, grenst aan het onmogelijke. Als hij zijn raga achter een gordijn had uitgevoerd, had niemand in de zaal kunnen bevroeden dat hij de tenorsax bespeelde en niet een Indiase bansuri (houten dwarsfluit)” – Ton Maas, de Volkskrant

bezetting:
Oded Tzur - tenorsax
Julian Shore - piano
Petros Klampanis - contrabas
Ofri Nehemya – drums

Vandaag

  • Geen voorstellingen

Nieuws

IFFR 2018

Vanaf 25 januari! Op woensdag 24 januari gesloten. Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!