LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
geen voorstellingsafbeelding

Gergiev Festival

Filmconcert

Gergiev Festival 2017

BATTLESHIP POTEMKIN

FILMCONCERT
Sergei M. Eisenstein
 • Sovjet Unie
 • 1925
 • 75'
  • niet schadelijk / alle leeftijden
  Deze voorstelling is verlopen

  Pianist en filmrecensent Kevin Toma begeleidt de film, in de traditie van de stomme films, live aan de piano, gecombineerd met een elektronische score.

  Als de matrozen van marineschip Potemkin in opstand komen tegen hun officieren toont de bevolking van Odessa zich solidair, ondanks het harde optreden van het tsaristisch regime.

  Pantserkruiser Potemkin was een opdrachtfilm naar aanleiding van de herdenking van de Russische Revolutie. De revolutionaire strekking was voor veel landen, waaronder Nederland, aanleiding de film te verbieden. Desondanks werd de film wereldberoemd vanwege zijn perfecte spanningsopbouw, de even woeste als dynamische montage en de beroemde trappenscène.

  Eisensteins vernieuwende aanpak was een vuistslag in het gezicht van alle conservatieve krachten in de kunst en verlegde definitief de koers van de filmgeschiedenis. LantarenVenster vertoont een gerestaureerde 35mm kopie (2005) van de Deutsche Kinemathek, het Bundesarchiv en Gosfilmofond, gebaseerd op Eisensteins eigen, ongecensureerde versie.

  Deze voorstelling hoort bij:

  Filmconcerten Gergiev Festival Filmconcerten Gergiev Festival

  Filmconcerten Gergiev Festival

  Evenals:

  • Man with a Movie Camera
  Toon alle 2 voorstellingen

  Vandaag

  Volg ons

  NIEUWSBRIEF? JA!