LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
geen voorstellingsafbeelding

PROGRAMMA

1 - Films

2 - Best of AFFR

3 - Collegetours

4 - Specials

ARCHITECTURE FILM FESTIVAL ROTTERDAM 2017

wo 4 t/m zo 8 okt

City for Sale

De negende editie van AFFR vindt plaats van 4 tot en met 8 oktober in LantarenVenster. Dit jaar zoomt het festival in op de stad als commodity. Onder het thema City for Sale onderzoekt AFFR de gevolgen van internationale kapitaalstromen op de samenstelling van de stad en zijn inwoners; gebouwen als investeringsmodellen; architectuur als toeristische trekpleister; en de stad als verdienmodel.

De leefbaarheid van de de stad van de eenentwintigste eeuw staat onder druk. Het leven in de stad is populair en bouwgrond schaars. Stadsontwikkeling is niet langer een overheidstaak. Mondiale geldstromen vinden hun weg naar vastgoedprojecten in steden over de hele wereld. In ruil voor bijna gegarandeerde rendementen verrijzen dure appartementen en penthouses voor de happy few. Het aanbod dure koopwoningen stijgt, terwijl huurwoningen worden verkocht of tegen marktprijzen worden verhuurd. Aan expats die de hoge huur met gemak kunnen betalen of als Airbnb aan toeristen, die grof geld betalen voor een authentieke stadsbeleving.

Deze ontwrichtende dynamiek verdeelt de stad in centra van gelijken: hoog- en laag opgeleiden, armen en rijken, ouderen en jongeren. Groepen die elkaar nauwelijks nog ontmoeten.Welke rol is er in deze moderne stad weggelegd voor de architectuur? Kan architectuur deze verschillende overbruggen? Of is het nog slechts een in stenen en beton gegoten symbool van de toenemende kloven in de maatschappij?

Met films, debatten en gesprekken verkent AFFR de rollen die zijn weggelegd voor architecten, stedenbouwers, planologen en filmmakers en stelt de vraag hoe zij kunnen samenwerken om hun ideeën over de leefbare stad uit te dragen.

Vandaag

Nieuws

IFFR 2018

Vanaf 25 januari! Op woensdag 24 januari gesloten. Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!