LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
geen voorstellingsafbeelding

Special

JAN SIERHUIS ZELFPORTRET

Marte Visser
 • Nederland
 • 2017
 • 81'
 • Nederlands gespr.
 • 2E WEEK Deze voorstelling is verlopen

  Kijk op Picl

  In dit intieme portret vertelt de inmiddels hoogbejaarde kunstenaar Jan Sierhuis (1928) over zijn bewogen leven, zijn kunst, de kunstenaars die hij heeft gekend en over de flamenco, die tot zijn grootste inspiratiebron gerekend kan worden. 'De Flamenco bevat alles van het leven' is een gevleugelde uitspraak van de Amsterdammer.

  Ondanks het enorme internationale succes dat Sierhuis in de tweede helft van de twintigste eeuw genoot, is het werk van Sierhuis de laatste twintig jaar nauwelijks nog op de voorgrond. Het gevoel dat je een bijzondere ontdekking doet ontgaat je dan ook niet tijdens het kijken naar deze documentaire, die grotendeels is gefilmd in zijn imposante ateliers in Amsterdam en in Spanje.

  Sierhuis groeide op onder moeilijke omstandigheden in de Amsterdamse volksbuurten maar schopte het uiteindelijk tot zeer toonaangevend expressionist. Hij wordt beschouwd als een van de kunstenaars die, getekend door de Tweede Wereldoorlog, een doorbraak in de Nederlandse kunst teweeg hebben gebracht.

  Sierhuis schildert nu meer dan zeventig jaar en zijn oeuvre is enorm. Het Stedelijk museum heeft inmiddels meer dan 130 werken van Sierhuis in haar bezit. Hij is door bijna alle grote musea voor moderne kunst aangekocht en heeft vele (inter)nationale tentoonstellingen gehad.

  Deze voorstelling hoort bij:

  Docs Docs

  Docs

  Evenals:

  • De vergeten krijgers
  • We Margiela
  • Liefde is aardappelen
  Toon alle 104 voorstellingen

  Vandaag

  Nieuws

  FEESTDAGEN

  Iedere dag open, oliebollen en kinderprogramma! Lees meer

  THE BEST OF IDFA ON TOUR

  Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

  NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

  Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

  Volg ons

  NIEUWSBRIEF? JA!