LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
geen voorstellingsafbeelding

Debat

FOTOGASTEN #8

Deze voorstelling is verlopen

Kaarten à € 9 te koop via de site van het Nederlands Fotomuseum.

Burgerrechten, geweld, armoede, racisme en immigratie. Maar ook menselijkheid, warmte en aandacht voor het individu zijn thema’s die als een rode draad door het oeuvre van de Amerikaanse fotograaf Bruce Davidson (1933) lopen. Decennia lang fotografeerde Davidson de Amerikaanse samenleving, waarbij hij ook oog had voor diegenen voor wie de American Dream onbereikbaar lijkt. In Fotogasten #8  kijken we of het huidige Amerika de belofte van de American Dream nog in stand kan houden.

De hoofdgast van deze avond is fotografe Dana Lixenberg. In meerdere opzichten zijn er parallellen te trekken tussen haar werk en dat van Davidson. Zij verwierf internationale faam met haar fotoproject Imperial Courts. Imperial Courts is een achterstandswijk in South Central Los Angels, waar in 1965 en begin jaren negentig rassenrellen plaatsvonden. In 1993 bezocht Lixenberg als een van de weinige buitenstaanders deze wijk. Ze hanteerde hierbij dezelfde werkwijze als Davidson: jaren achtereen bleef zij terugkeren naar Imperial Courts en won zo langzaam het vertrouwen van de bewoners. 

Programma met o.a.:

Dana Lixenberg


Dana Lixenberg (1964, Amsterdam) leeft en werkt in New York en Amsterdam. Lixenberg werkt vaak aan langlopende projecten met een focus op individuen en gemeenschappen aan de rand van de samenleving. Met haar werk verwierf zij internationale faam en publiceert in bladen als Newsweek, Vibe, New York Times Magazine en Rolling Stone.

Jaap Kooijman


Jaap Kooijman (1967, Amsterdam) is mediawetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van Fabricating the Absolute Fake: America In Contemporary Pop Culture (2013). In een mini-hoorcollege laat Kooijman zien hoe celebrities - van popsterren als Beyoncé tot politici als Obama en Trump - de American Dream op verschillende manieren belichamen.

Victor Vlam


Victor Vlam (1984, Eindhoven) is Amerikakenner. Zijn passie voor Amerika heeft hij opgedaan tijdens zijn jeugd die hij doorbracht in New York en Virginia. In 2008 en 2012 voerde hij campagne voor president Barack Obama. In Fotogasten #8 schetst Vlam het huidige politieke en maatschappelijke Amerikaanse landschap en vertelt meer over hoe de jongere generatie naar Amerika kijkt.   

De presentatie is in handen van Saskia van Stein (directeur Bureau Europa in Maastricht).

Vandaag

Nieuws

FEESTDAGEN

Iedere dag open, oliebollen en kinderprogramma! Lees meer

THE BEST OF IDFA ON TOUR

Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

NIEUW SEIZOEN EXHIBITION ON SCREEN

Gerenommeerde tentoonstellingen van galeries en musea over de hele wereld in de bioscoop. Lees meer

Volg ons

NIEUWSBRIEF? JA!