LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
geen voorstellingsafbeelding

Film

THE LONG SEASON

Leonard Retel Helmrich
 • Nederland
 • 120'
 • 3E WEEK Deze voorstelling is verlopen

  The Long Season is een documentaire van Leonard Retel Helmrich over het leven in Majdal Anjar, een Syrisch vluchtelingenkamp in Libanon. Door een jaar lang de vluchtelingen te filmen, vertelt hij op filmische wijze, net als in Stand van de Zon (2001), Stand van de Maan (2004) en Stand van de Sterren (2010) van binnenuit hoe het is om in zo’n kamp te leven.

  Laatstgenoemde films vormen een drieluik over Indonesië, het geboorteland van zijn ouders, en zijn meermalen bekroond. Als regisseur specialiseerde Retel Helmrich zich in de Single Shot Cinema, een intuïtieve manier van filmen. Deze werkwijze hanteert hij ook in The Long Season.

  Door de burgeroorlog in Syrië zijn negen miljoen mensen op de vlucht geslagen. In het kamp Majdal Anjar, in de Bekavallei in het oosten van Libanon, achter de bergen die hun thuis Syrië van Libanon scheiden, langs de snelweg die Damascus en Beirut verbindt, zitten 445 Syrische vluchtelingen. Vele anderen bivakkeren buiten het kamp, langs de stoffige weg. De 445 zijn slechts een fractie van de meer dan een miljoen Syriërs die in het buurland Libanon hun toevlucht hebben gezocht.

  “Als je de vluchtelingen daar hoort, kan je niet anders dan je verbazen over de veerkracht van mensen in deze mensonterende omstandigheden. We kunnen of wíllen het misschien niet geloven, maar blijkbaar is er een diepliggend aanpassingsmechanisme, of een verdringingsmechanisme om er maar niet aan onderdoor te gaan. Want wat doe je als je afhankelijk bent van iemand, die plotseling drie keer zoveel geld vraagt voor de huur van een paar vierkante meter grond? Je wordt kwaad en raakt gefrustreerd. Maar je weet dat je rustig moet blijven, want je kunt niet riskeren dat je met je kinderen op straat komt staan,” vertelt de regisseur in het filmplan.

  Leonard Retel Helmrich studeerde in 1988 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in de richtingen regie, scenario en montage voor speelfilm. Vanaf 1991 maakt hij documentaires.

  Deze voorstelling hoort bij:

  Docs Docs

  Docs

  Evenals:

  • Down To Earth
  • Instant Dreams
  • Kedi
  Toon alle 109 voorstellingen

  Nieuws

  IFFR 2018

  Vanaf 25 januari! Op woensdag 24 januari gesloten. Lees meer

  THE BEST OF IDFA ON TOUR

  Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

  Volg ons

  NIEUWSBRIEF? JA!