LANTARENVENSTER

LANTARENVENSTER
geen voorstellingsafbeelding

Film

THE WOMAN WHO LEFT

ANG BABAENG HUMAYO
Lav Diaz
 • Filipijnen
 • 2016
 • 226'
 • Tagalog gespr.
 • Nederlands ond.
  • let op met kinderen tot 12 jaar
  LAATSTE WEEK Deze voorstelling is verlopen

  Regisseur Lav Diaz (1958, Filipijnen) is door het filmfestival van Venetië bestempeld als "de ideologische vader van de nieuwe Filipijnse cinema”. Zijn doorbraak kwam met het vijf uur lange Batang West Side (2002). Sinds zijn 630-minuten durende Evolution of a Filipino Family (2004) is veel van Diaz’ werk vertoond op IFFR. The Woman Who Left won een Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.

  Eind jaren negentig, Filipijnen. Horacia zit al dertig jaar opgesloten in de gevangenis voor een moord die ze niet gepleegd heeft. Ze is een rustige vrouw en als oud-lerares helpt ze medegevangenen met lezen en schrijven. Op een dag bekent een medegevangene dat Horacia’s ex-verloofde, Rodrigo Trinidad, haar de opdracht gaf de moord te plegen en hem in de schoenen van Horacia te schuiven.

  Horacia wordt vrijgelaten, maar haar land is enorm veranderd, corrupter en gewelddadiger. Ze vindt niemand van haar familie meer. De anders zo zachtaardige vrouw voelt wraakgevoelens opwellen. Ze laat zich Renata noemen en gaat op zoek naar de man die de oorzaak is van al haar ellende: Rodrigo Trinidad, nu een rijk man.

  The Woman Who Left is een bedwelmende en hypnotiserende kijkervaring in prachtige zwart-witfotografie. Deze vertelling van een vrouw die worstelt met gevoelens tussen wraak en verzoening is gebaseerd op een kortverhaal van Tolstoj.

  ★★★★ Het Parool
  "Enerverend"

  ★★★★ Trouw
  "Bijna elk beeld is fascinerend om naar te kijken"

  ★★★★ NRC
  "Een kijkmeditatie"

  Vandaag

  Nieuws

  IFFR 2018

  Vanaf 25 januari! Op woensdag 24 januari gesloten. Lees meer

  THE BEST OF IDFA ON TOUR

  Voorverkoop gestart! En nog veel meer IDFA-documentaires in LantarenVenster. Lees meer

  Volg ons

  NIEUWSBRIEF? JA!