Educatie

Schoolvoorstellingen

LantarenVenster vertoont bijzondere films van hoge kwaliteit waar je niet altijd vanzelf mee in aanraking komt. Omdat we graag iedereen kennis willen laten maken met deze films heten we leerlingen en studenten van alle leeftijden en leerniveaus van harte welkom!

Met leerlingen naar de film? Dat kan. Overdag van maandag tot en met vrijdag. Wij bieden de mogelijkheid tot besloten schoolvoorstellingen van een film uit het reguliere programma (minimaal veertig leerlingen) of een film naar keuze (minimaal vijftig leerlingen). Titel, datum en tijdstip zijn in overleg. Wij geven je graag advies over geschikte educatieve filmtitels en denken mee over welke films goed passen bij een bepaald vak. Ook helpen we graag met het vinden van geschikt lesmateriaal. Het is daarnaast mogelijk onze reguliere voorstellingen met korting met de klas te bezoeken.

Projecten

IDFA
Tussen 18 en 29 november 2020 is het mogelijk om met uw leerlingen of studenten educatievoorstellingen van IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) te bezoeken. Bekijk hier het aanbod.

Watch That Sound
Meer weten over de wereld van muziek? Daar nemen we je graag mee naar toe! Naast film presenteert LantarenVenster meer dan honderd jazzconcerten per jaar. Samen met Watch That Sound bieden we een film- en muziekproject aan, waarbij leerlingen op een originele en aansprekende manier kennismaken met de wereld van muziek en beeld. Meer informatie over het project vind je op de website van Watch That Sound.

Op maat
Projecten op maat zijn ook mogelijk in LantarenVenster. Zoals bijvoorbeeld eigen films vertonen op het grote doek of een filmfestival van school. Laat het ons weten en we gaan voor je aan de slag.

Cursussen

Meer leren over de achtergrond van ons programma? Vanaf maandag 6 april begint er weer een nieuwe cursus: Woke Cinema door filmdocent Rudi de Boer.  Regelmatig is er ook een cursus Les in jazz.

Contact

Mail voor informatie, vragen of boekingen naar educatie@lantarenvenster.nl

Netwerk Film- en Media-educatie Rotterdam

Rotterdam heeft een sterk en gevarieerd aanbod van film- en media-educatie vanuit een divers samengesteld landschap van aanbieders uit de stad. Er zijn kleine en grote partijen met verschillende expertise en ervaring die het onderwijs vanuit een breed spectrum bedienen. In het Netwerk Filmeducatie Rotterdam trekken deze aanbieders gezamenlijk op om alle scholen Rotterdam en de regio zo goed mogelijk te bedienen van film- en media-educatie op maat en waar nodig naar elkaar door te verwijzen.

Het Netwerk werkt nauw samen om elkaars aanbod met elkaar af te stemmen en expertise uit te wisselen. Sinds de oprichting van het netwerk zijn er nieuwe educatieve programma’s ontwikkeld waarin de individuele expertise van de deelnemende instellingen is ingezet. De doelstellingen van het netwerk zijn:

  • inzichtelijk maken van aanbod van de verschillende aanbieders in de regio Rotterdam
  • inspireren, informeren en begeleiden van scholen en docenten om film- en media-educatie in het curriculum op te nemen
  • verbinding leggen tussen onderwijs in de regio en Netwerk Filmeducatie Rotterdam, onder andere via steunpunten en passend binnen lokaal beleid
  • het versterken van de lijn van binnenschools naar buitenschools en talentontwikkeling gekoppeld aan bestaande en nieuwe initiatieven en vanuit partnerschappen binnen het netwerk
  • uitbreiden van het aanbod voor specifieke doelgroepen (waaronder speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, VMBO en MBO)
  • verbindingen zoeken om regionaal vervoer beschikbaar te maken (bijvoorbeeld met regelingen als Buzz010 binnen Rotterdam) om Rotterdams aanbod toegankelijk te maken

Betrokken partners in het Rotterdamse netwerk zijn onder andere: IFFR, LantarenVenster, Digital Playground, Watch that Sound, Hollywood in de Klas, SKVR en KCR.

Het Netwerk Film- en Media-educatie Rotterdam werkt samen met , knooppunt voor film- en beeldeducatie in Zuid-Holland en is aangesloten bij het Landelijk Netwerk Filmeducatie, gecoördineerd door EYE.  

Het Netwerk wordt breder vertegenwoordigd door kartrekkers IFFR, Digital Playground en LantarenVenster.

Contact
Wilt u meer informatie of vertegenwoordigt u een instelling organisatie die lid wil worden van het Netwerk Filmeducatie Rotterdam? Neem dan contact op via Marloes den Hoed (LantarenVenster) via e-mail of via 010 2772287.