Expositie over Srebrenica

18 juni 2021


Vanaf 24 juni zijn bij LantarenVenster zeven schilderijen van Peter Koole uit de de serie The Balkan Paintings te zien. Daarnaast wordt de voor een Oscar genomineerde film Quo Vadis, Aida vertoond en wordt op de Wilhelminakade het tijdelijke monument Srebrenica is Nederlandse geschiedenis geplaatst.

Expositie: SREBRENICA
Op 11 juli 1995 viel de enclave Srebrenica, nu 26 jaar geleden. In de dagen erna vond een genocide plaats waarbij meer dan 8000 mannen en jongens werden vermoord. De Rotterdamse schilder Peter Koole heeft inmiddels een grote serie schilderijen gemaakt over Srebrenica. Hij werkt hier nu zo’n vijftien jaar aan, omdat het onderwerp zo groot is en Srebrenica nooit mag worden vergeten. LantarenVenster exposeert in samenwerking met CBK Rotterdam in totaal zeven werken uit de collectie. De werken worden vanaf 24 juni tentoongesteld aan de straatzijde van ons pand, door het raam, te zien.

Film: Quo Vadis, Aida? 
Quo Vadis, Aida?  is een Bosnische speelfilm die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica. Met onder anderen Raymond Thiry (Penoza) en Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown) als Dutchbatters. Aida werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen.

Quo Vadis, Aida?  werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de officiële competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. De film won meerdere prestigieuze prijzen waaronder de publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Grand Jury Award op Movies that Matter.

Op donderdag 24 juni om 19.00u is de film als voorpremière bij LantarenVenster te zien, na afloop van de opening van de expositie. Tijdens deze voorstelling is Dutchbatter Remko de Bruijne te gast. De Bruijne zat van 1993 t/m 2012 bij de infanterie en is oprichter en voorzitter van de Veteranen sport en family care foundation. kaarten

Op zondag 27 juni om 19.00u is de film te zien tijdens een editie van Expat Cinema (met Engelse ondertitels). kaarten

Quo Vadis, Aida? is vanaf 1 juli dagelijks te zien bij LantarenVenster.

Tijdelijk monument: Srebrenica is Nederlandsche geschiedenis
Precies 25 jaar na de genocide in Srebrenica was er nog steeds geen nationaal monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Voor het collectief Bosnian Girl reden om een tijdelijk monument te plaatsen op Het Plein in Den Haag, op loopafstand en gericht aan de Tweede Kamer om 25 jaar na dato de gebeurtenissen in Srebrenica onderdeel te maken van de Nederlandse geschiedenis. Vanaf 18 juni t/m 18 juli is dit monument te bezoeken op de Wilhelminakade in Rotterdam.

Srebrenica is Nederlandse geschiedenis bestaat uit 25 grote portretfoto’s, gemaakt door fotograaf Robin de Puy, van 25 Bosnische Nederlanders, allen 25 jaar oud. Een enkeling van de gefotografeerde zijn geboren in de periode van de genocide in Srebrenica. Anderen zijn weer vlak na de gebeurtenissen geboren in Nederland.

Srebrenica is Nederlandse geschiedenis is een initiatief van Bosnian Girl in samenwerking met het CBK Rotterdam en Stadsontwikkeling Gemeente Rotterdam en is vanaf 18 juni te bezoeken op de Wilhelminakade.

Expositie: SREBRENICA
Vanaf do 24 jun
Foyer LantarenVenster

Film: Quo Vadis, Aida?
do 24 jun | 19:00 | voorpremière met gast Remko de Bruijne | kaarten
zo 27 jun | 19.00 | Expat Cinema (Engelse ondertitels) | kaarten
vanaf do 01 jul | dagelijks te zien

Tijdelijk monument: Srebrenica is Nederlandse geschiedenis
vanaf 18 juni
Wilhelminakade, Rotterdam
Meer info: Srebrenica is Nederlandse geschiedenis

 

The Balkan Paintings

 

Quo Vadis, Aida

 

Srebrenica is Nederlandse geschiedenis